СамокоВест

Съветниците отново възложиха на кмета Георгиев да прекрати дружеството с Христо Ковачки и да върне собствеността на Общината. Ще ли да го бъде?

Споделете ни в

„Борико 2007” АД отново нито представи отчет за дейността си през 2017 година, нито изпрати свой  представител. Както многократно сме информирали, още от учредяването си преди 11 години, Дружеството не развива никаква дейност. Според регистрацията, Дружеството има за предмет на дейност: „… туристически и хотелиерски услуги … строителство и/или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, изграждане на туристически, спортни и развлекателни комплекси и инфраструктура към тях…”

Дейност не развива. Но!

В капитала му потънаха 25 безценни имоти, собственост на Самоковска община, демек наша собственост – на гражданите-данъкоплатци.

Кратката история на „Борико-2007”АД. Акционери в Дружеството  са Общината и „Ел Ем Импекс”ЕООД – едноличен собственик на което е Христо Ковачки.  Според Устава на Дружеството Община Самоков пое и изпълни задължението си да апортира („внесе”) в „Борико-2007”АД недвижими имоти – 687 839 кв.м. земя (21 бр. имота в землището на Самоков – м. „Боричо – 645 825 кв.м.; 3 бр. имоти в к.к. Боровец – имоти около „Езерото” и имот, източно от писта „Червено знаме” – 36 413 кв.м.; имот в гр. Самоков – Старата болница – 5 999 кв.м., ведно със застроените в този имот 5 бр.сгради). С апортирането им (според решението на Софийския окръжен съд от 2007г.) тези имоти станаха собственост на „Борико-2007”АД. Съгласно направените и приети от тогавашния състав на Общинския съвет оценки, стойността на всичките тези имоти възлиза на 8 653 000 лв. На база оценката, Общината придоби едва 25% от капитала на Дружеството. Останалите 75% станаха собственост на партньора на Общината Христо Ковачки, като за този мажоритарен дял „Ел Ем Импекс” ЕООД се задължи да направи парични вноски (в общ размер на 25 959 000 лв.). Но още към момента на учредяването му около 5 500 000 лева не бяха внесени въобще. А, уж внесените 20 520 750 лв. от другият акционер, в лицето на Христо Ковачки, също и мигновено изчезнаха от сметките на „Борико-2007”АД. Само на това основание дружеството би следвало да бъде незабавно прекратено и общината да си върне имотите.

ДА, ама НЕ!

Община Самоков, с реално внесените 25 общински имоти, има мижавите 25% дяла в Дружеството, а „Ел Ем Импекс” ЕООД на Христо Ковачки, с фактическо участие кръгла „0“, притежава 75% от него. Правото на глас на всеки един от акционерите е пропорционално на дяловете им в капитала. Така Община Самоков получи правото да участва с 25% при вземането на решения, което, от където и да го погледнеш, си е правото на безгласна буква.

Няма отново да питаме:

Кой и защо взе решение да правим достлук с Христо Ковачки? Кой и как сметна цената на дадените ей така с лека ръка 25 общински имота. С кой акъл и с коя памет тогавашните общински съветници одобриха оценката и взеха решение да се учреди  „Борико-2007”АД.

Припомняме!

Още преди 5 години, през 2013 г., сдружение „Самоковци за Самоков“, като част от състава на предходния Общински съвет, изиска да бъде направен основен анализ и ревизия на проекта „Борико-2007”АД и участието на община Самоков в него.

На основание представената информация общинските съветници от Сдружението декларираха, че предложението на кмета Владимир Георгиев и на кликата около Ангел Николов в „Борико 2007”АД да бъде приет нов акционер – „Лендитур”ЕООД, на когото да бъдат прехвърлени всички записани акции на „Ел Ем Импекс”ЕООД от капитала на дружеството, е крайно неизгодно за Общината. И настояха:

1. Общинският съвет да възложи на Кмета на Община Самоков, както и на представителя на Община Самоков в Съвета на директорите на „Борико-2007”АД, да предприемат предвидените в Търговския закон действия относно невнесения капитал от акционера „Ел Ем Импекс” ЕООД – да се изиска внасянето му в предвидения от закона срок, като в противен случай акционерът „Ел Ем Импекс” ЕООД да бъде изключен.

  1. Кметът на Община Самоков, както и представителят на Община Самоков в Съвета на директорите на „Борико-2007”АД, да предприемат действия за търсене спрямо „Ел Ем Импекс”ЕООД на лихвите за забава.
  2. Да се проучат подробно и експертно възможностите за възстановяване собствеността върху недвижимите имоти, апортирани в капитала на „Борико-2007”АД.
  3. Да се направи независим експертен правно-икономически анализ на „Борико-2007”АД и вземаните във връзка с Дружеството решения.”

Към днешна дата

нищо от това не се случи!

Нещо повече. И през миналата година Общински съвет Самоков, вече в този си състав, взе решение за прекратяване на Дружеството. Този факт бе припомнен от общинския съветник Васил Зашкев, който попита кой носи отговорност за неизпълнение на решението и констатира – вина винаги има, виновни никога!

В крайна сметка съветниците отново възложиха на кмета Владимир Георгиев да предприеме действия по прекратяване на „Борико-2007”АД и възстановяване собствеността на внесените като апорт 25 общински имота. Тазгодишното решение на избраниците ни включва и едно допълнително изискване – да бъде наложена забрана за извършване на разпоредителни сделки с имотите, и забрана за промяна в предназначението им.

Но, ако съдим по вече десетилетната сага на Общината с „Борико-2007”АД и достлука ѝ с Христо Ковачки, много е съмнително изпълнението не само на тази последна точка на решението, но и на изпълнението му като цяло. А именно

самоковци да си върнат собствеността

на загробените 25 общински имота. За някакви си там щети, лихви, пропуснати ползи и дума да не отваряме.