СамокоВест

Английски пациент за МБАЛ-Самоков: Мръсна болница, дупката на ада

Споделете ни в

Видимо хвалебственият отчет на МБАЛ-Самоков за 2017 година разгорещи страстите по време на априлското заседание на Общинския съвет. Искрата запали общинският съветник от сдружение „Самоковци за Самоков“ Петър Георгиев. Отчетът бе представен в отсъствие на управителя на болницата д-р Красимира Ковачка. В заключение се изтъкваше, че за изтеклата година здравното заведение е реализирало печалба от около 1 160 лева.

Преди още, по предложение на постоянната комисия по „Бюджет и финанси“, избраниците ни да гласуват приемането на отчета и освобождаване на управителя от отговорност, съветник Георгиев хвърли бомбата. Той прочете публикация в английска медия за впечатленията на тяхна гражданка от Самоковската болница. Английската туристка е пострадала при инцидент на писта в Боровец и с фрактура на крака е настанена за лечение в Общинската болница. Мръсна болница, дупката на ада – са част от квалификациите на английският пациент за здравното заведение. Пострадалата посочва, че се е страхувала за своята безопасност, тъй като кабели висят отвсякъде, по чаршафите има петна от кръв, няма топла вода, а храната е бульон, който прилича на вода от измиване на съдовете. Публикацията е онагледена със снимков материал, от който се виждат и тоалетни чинии без капаци. В нея се сочи, че последствие английската туристка е преместена в болница „Токуда“, а от там е транспортирана до болница „Сейнт Мери“ в Лондон, където пострадалата се почувствала най-сетне у дома си.

Безспорно има обективни причини за контраста. България е най-бедната, с най-нисък жизнен стандарт държава в Европейския съюз, а Обединеното кралство сред най-богатите, с висок жизнен стандарт, все още член на ЕС.

НО!

Наред с обективните, редица субективни фактори допринасят за отчайващо лошото състояние на болниците.

Част от проблемите в МБАЛ-Самоков бяха поставени при разискванията по време на заседанието. Основната беда е, че всички управници, на всички нива, от всички институции – като се започне от кмета Владимир Георгиев, мине се през председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, през някои от съветниците до представителите на МБАЛ-Самоков в лицето на д-р Скелина, изтъкваха само оправдания, прехвърляйки си топката един на друг, вместо да предложат пътища за решаване на проблемите.

Петър Георгиев напомни, че при два грамадни блока на Болницата няма място за нова спешна помощ, а съветниците са утрепали 3 месеца да решават къде да се построи, за да може да се краде, както се случва при всяко строителство. Той поиска от д-р Скелина да му бъде дадена информация на колко тоалетни липсват капаците, като декларира готовност да ги закупи. В отговор д-р Скелина заяви, че това не решава проблема и го покани да се запознае със състоянието в болницата на място. Съветник Георгиев прие предложението като покана лично да преброи липсващите капаци. За непредубедения свидетел на пренията, остава въпроса дали ако предложиш на умиращ от глад парче хляб, а той го откаже защото има нужда и от  салам и кашкавал, това би било най-мъдрото поведение.  Петър Георгиев отново настоя да се провеждат тематични заседания по най-наболелите проблеми в общината и да се предприемат мерки за решаването им. Той обърна внимание, че в отчета се докладва – всичко е цветя и рози, и попита какво тогава искате от общината, от държавата. Д-р Ковачка беше две години народен представител. Какво направи за повишаване издръжката на клиничните пътеки, продължи Петър Георгиев.

Д-р Скелина прехвърли проблема по конкретния казус към травматологично отделение и в частност към общинския съветник д-р Панев. Тя подчерта, че в отделението има само 6 болнични легла, което предполага по-добро обслужване, докато в други отделения леглата са по 20-30.

Д-р Панев, също съветник от Самоковци за Самоков, контрира, че на 9-ти и 4-ти етаж в болницата е направен основен ремонт по спечелени финансиращи проекти, а в другите отделения се правят само незначителни поправки от Общинското строително предприятие. Д-р Панев направи конкретно и определено печелившо предложение да се намалят енергийните разходи в МБАЛ. Той изтъкна, че и отоплителната, и осветителната инсталация са технически и морално остарели, което води до големи разходи. Може да се реконструира топлинната инсталация така, че отопление да се включва само в заети помещения, както и да се подмени остарялото осветление с енергоспестяващо и възможности за автоматично включване и изключване. Защо общината дава 6 000 000 лева за саниране на сградата на Общинска администрация и на Полицията, която не е общинска, а не за постигане енергийна ефективност в Общинската болница? В заключение д-р Панев възкликна: Зад тези цифри стоят уморени коне и в прекия, и в преносния смисъл. Както искате, така го разбирайте!

Кметът Владимир Георгиев не чул-не разбрал.

Първият администратор обясни, че средствата за саниране не могат да се разходват за обзавеждане, без въобще да вникне, че предложението на д-р Панев е да се търси енергийна ефективност в Болницата, което ще намали значително разходите. А програмите по така нареченото Саниране са именно с такава цел – намаляване на енергийните разходи. За ремонтите, извършени от Общинското строително предприятие, Общината получи благодарности от пациенти и от болничния персонал, изтъкна кметът Георгиев.

Гражданин, присъстващ на заседанието, посочи като един от основните проблеми в МБАЛ-Самоков дисбаланса във възнаграждението на различните категории персонал. Той даде пример, че съпругата му – медицинска сестра, която обичала своята работа, е напуснала болницата, тъй като получавала 530 лева заплата, а санитарките 500 лева. Без да подценява труда на санитарите, той обърна внимание, че отговорностите са несъпоставими. Съгражданинът ни попита каква е заплатата на управителя д-р Ковачка, но отговор не получи. Той настоя, че иска да получи официална информация за възнаграждението ѝ. Напразно!

Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева изрази мнение, че трябва да се отнасяме със зачитане защото Болницата все пак съществува, въпреки всичко – съществува.

А общинският съветник Ангел Немов даде най-лесното решение. Съветник Немов предложи при такива разисквания да се изключват телевизионните камери.

Аферим!

Да си затворим очите и да действаме на тъмно, както стана модерно да се казва напоследък. А тези, които плащат сметката нищо да не чуят, нищо да не видят, нищо да не знаят! Ей така по Сталински:

Има информация – има проблем, няма информация – няма проблем!

2 thoughts on “Английски пациент за МБАЛ-Самоков: Мръсна болница, дупката на ада

  1. Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш хаоса, който цари в болницата ни. За съжаление и аз последните години съм редовен посетител на това лечебно заведение, покрай мои близки хора. И аз съм писал за мизерията в тоалетните, липса на топла вода и счупени или липсващи капаци на тоалетната чиния, за невъобразимата мръсотия в тези места. Писал съм за чаршафите по прозорците залепени с лейкопласт за да имат хората малко по нормална среда за живот. Мисля си също да се ограничи това стълпотворение на цигани при посещение на техен болен. Не може да се изсипва цялата рода на един път на свиждане! Представям си какъв ужас е изпитала англичанката, след като и на нас свикналите с тази обстановка,ни прави такова впечатление.Да си пожелаем по рядко, ако може въобще да не посещаваме това място!

  2. Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при доц.Едрев в първа градска в София, реже ти здравата жлъчка и вероятно делят парите.

Comments are closed.