СамокоВест

Социологът Първан Симеонов: Борисов ще направи с патриотите това, което правеше с реформаторите

Споделете ни в

Социолозите Първан Симеонов и Евгений Дайнов прогнозираха бъдещото управление в сутрешния блок на Нова телевизия. Пред камерите на „Здравей България“ Първан Симеонов защити тезата, че на хората ще им хареса за първи път националистите официално да участват в управлението. Нашите националисти не са възприемани като радикали, харесват ги и отляво, и отдясно. Има консенсус, че те са най-предпочитания коалиционен партньор. Вероятно участието във властта ще ги слепи. Ще спрат приказките за техния разпад. Те обаче имат един голям противник и това е самият Бойко Борисов. Борисов ще започне да прави с тях това, което правеше с реформаторите. Той иска да сключи отделно коалиционно споразумение с всяка партия. Той така прави – разделяй и владей! , заяви Симеонов. „Борисов знае, че се износва. Едно е Москов, Калфин, Кунева, другото е основните хора в държавата да са ти Марешки, Волен Сидеров, Валери Симеонов. Някак си голяма част от хората ще го приемат зле. Но Борисов съзнава това и ще пусне машината на тема мажоритарен вот, защото знае, че мажоритарната система бонифицира големите, респективно най-големите“, коментира още той. „Големият коалиционен партньор на Борисов са Европейските фондове. Когато те свършат и той ще свърши. Истината е, че няма да има реформа и сега. За реформа можем да забравим“, каза още Симеонов.

Според Евгений Дайнов – лидерът на ГЕРБ е в ситуация без добър ход: „Не бих искал да съм на мястото на Бойко Борисов. Каквото и правителство да направи, то ще бъде до председателството на ЕС. А вътре ще има министри от партии, които ще говорят категорично неприемливи неща, като например да спрем циганската фабрика за деца. Това са недопустими неща в Европа и ако тези емблематични хора, които говорят тези чисто фашистки неща бъдат назначени като министри, например ако Каракачанов стане „министър на войната“, това ще създаде огромни напрежения. доведе до категорично лоши неща. Европа вече се възстановява пред очите ни. Европа се отърсва, Европа се възстановява. В една възстановяваща се Европа много трудно ще е да пробуташ Каракачанов или Валери Симеонов като министър.“, коментира той и подчерта, че след като в парламента не влезе нито една от партиите, които биха задавали неудобни въпроси, и биха ги възпирали и контролирали отвътре, и ако отвънка няма протест „те ще се разпищолят“. „ Това им е в манталитета и ще започнат да безобразничат. Неминуемо ще има безобразия. Въпросът е дали ще се натрупат така, че да достигнат критична маса, за да изкарат хора на улицата. Имаме поне половин милион непредставени будни граждани.“, каза още Дайнов. А Първан Симеонов го допълни, че това ще се „услади“ на хората и нищо чудно новото правителство да управлява неочаквано дълго.

Двамата коментираха и предстоящото увеличаване на парното и тока

„Всички специалисти, които изслушах в последно време, казват, че има нещо нередно в решенията на КЕВР. Но този път ударът е изчислен – идва лято. Съответно на хората няма да им е до това да протестират за парно, но може да протестират за други неща. Като че ли този път го изчислиха, но ако сервират някакво безобразие през лятото, пак ще има протест, заяви политологът Евгений Дайнов. Коментарът му идва след решението на КЕВР да увеличи цената на парното и топлата вода между 18 и 38% в цялата страна.

По думите на социолога Първан Симеонов от КЕВР са начертали доста добър политически календар.

Първо, идва топлият сезон. Второ, най-вероятно ще се разберат нещо за пенсиите. И като се замислите, това, което предстои като политическа картина горе-долу ще се хареса на българите. На тях им харесва тази народняшка енергия, която излъчва ГЕРБ плюс мек или не толкова мек национализъм на Патриотите. И като се комбинира с тежкия популизъм около мажоритарния вот, честно казано, в топлите месеци хората може да позабравят за това, което им се случи веднага след изборите. ., коментира Първан Симеонов. Според него късата памет е един от най-големите недъзи на нашето общество.