СамокоВест

Следизборна радост – цената на водата в Самоков от 1,55 лв. на кубик скочи на 2,59 лв.

Споделете ни в


Изборите минаха и заминаха. Самоков продължава крачка напред-две назад с новия си стар кмет. Няма да коментираме тези гласоподаватели, които го избраха финансово мотивирани. Те са ясни! Въпросът е към онези самоковци, които подкрепиха кандидатурата на Владимир Георгиев с твърдението – много направи за градо.

Сред много направеното от кмета Георгиев е, че още в началото на първия си мандат вкара община Самоков в Асоциацията по ВиК към Софийска област. Основният мотив на кмета тогава беше, че единствено по този начин ще се субсидират от държавата сериозни инвестиции в сектора.

10 години по-късно равносметката е отчайваща.

Преди този акт, група ентусиасти, истински загрижени за развитието на Община Самоков и за интересите на самоковци, създадоха  инициативен комитет по въпросите на ВиК. Те положиха огромен труд за обособяването на общинско ВиК дружество. Компетентните  им анализи и достоверни данни сочеха по безспорен начин, че във всичките – десетки общински дружества, цената на водата е много по-ниска спрямо тази в държавните, а инвестициите многократно надхвърлят направените в държавните структури.

През тези десет години цената на водата в община Самоков растеше, макар и не драстично, а качеството на ВиК услугите ставаше все по-лошо.

Авариите са почти ежедневие.

Инвестициите във подмяна, реконструкция и модернизация на ВиК системата от страна на Дружеството са нулеви. Не само, че не се държавно субсидират сериозни инвестиции в сектора, точно обратно. Всички разходи по подмяна на ВиК мрежата се финансират от общинския бюджет, а активите преминават към държавното ВиК дружество.

За жалост всички от Инициативния комитет вече се преселиха в един по-добър свят. Ние – останалите,  ще продължаваме да кусаме попарата от избора на кмета Георгиев за доставчик на ВиК услугите на територията на Самоковска община.

А най-горчивата хапка е от вчерашния ден!

Цената на 1 м.куб. вода от 1,55 лв. скочи на 2, 59 лв. при това със задна дата.  

Да ни е честито!