СамокоВест

Славейка Галева защити на конкурс позицията си на директор на ОУ „Васил Левски“-Ярлово

Споделете ни в


Славейка Галева вече е постоянният директор на училището в село Ярлово. След пенсионирането на Елка Карабожилова, през март 2019 година, тя бе назначена за временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс. Конкурсът включваше три етапа – допускане по документи; писмен изпит – тест за определяне на нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на длъжността и интервю. Заключителният етап – интервюто, се проведе на 22 януари от петчлена комисия, в която участваха представители на Регионално управление на образованието, на Министерството на образованието и науката, зам. кметът на община Самоков  Люба Кленова и Николай Вучков от Обществения съвет към училището.

Славейка Галева е магистър по специалностите Български език и литература и История. От завършването на висшето си образование, до момента, Галева работи само в ОУ „Васил Левски“- Ярлово, което прави връзката ѝ с училището все по силна.

ОУ „Васил Левски“, с. Ярлово е със статут на средищно и е единственото защитено училище в община Самоков. В него  се обучават 84 ученици от селата Алино, Поповяне, Ковачевци и Ярлово. 11 от учениците са със специални образователни потребности. Три пъти  седмично с тях работи ресурсен учител и психолог. А за 99% от учениците българският език не е  майчин.

В последните години училището бе обновено и ремонтирано. Създадена бе много добра среда за провеждане на образователния процес. В края на миналата година бе осигурено финансиране от МОН и за ремонт на покрива, който изцяло ще бъде обновен.

Работата в мултикултурна среда определя спецификата и приоритетите на училищните дейности и практики. Те са насочени към приобщаване и активно  участие в училищния живот на всички деца, на училищния екип, родителите и на цялата общност. Екипът на училището работи в посока да покаже на всяко дете, че е ценено, полезно, включено в живота на класа и училището, без значение от неговия социален статус, способности, етнос, култура.  Изграждат се отношения на съпричастност, толерантност, взаимопомощ.

Училището работи по три проекта: „Подкрепа за успех“; „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ и „Образование за утрешния ден“. За насърчаване занимания по интереси са сформирани два клуба –  „Шах“ и „Дигитални традиции“

На четвъртия национален  конкурс за споделяне на добър педагогически опит в областта на образователната интеграция, проведен през 2019 г., екипът  участва с представянето на добра педагогическа практика на тема: „Развитие на читателския интерес у ромските деца“ и бе отличен сред 10-те най-добри практики.

Едни от най-близките цели на директор Славейка Галева включват въвеждането на целодневната организация на учебната дейност, въвеждане на ученически униформи, което да създаде у учениците усещането за единност и принадлежност към училището; участие в различни състезания с образователна цел и конкурси.

В дългосрочните амбиции на Галева влизат запазване на училището като основна образователна институция в с. Ярлово и в околните села; създаване възможности базата на училището да се използва през лятото за ангажираност на децата от селото и околните села в дейности, чийто център да бъде училището – ползване на библиотеката, компютърния кабинет, за спортни занимания, за допълнителни занимания по природни науки.

Екипът на ОУ “Васил Левски“-Ярлово, с директор Славейка Галева, приема като своя мисия интеграцията на децата от ромски произход – чрез добра педагогическа грижа и добро образование.