СамокоВест

Сигнал за масова сеч край с. Ярлово разбуни институциите – прехвърлят си топката една на друга

Споделете ни в

Подаден до медиите сигнал за масова сеч край село Ярлово събуди отговорните институции.

Според Югозападно държавно предприятие, в землището на с. Ярлово се извършва санитарна сеч с редовно издадени позволителни, след установено съхнене на иглолистни бялборови култури поради нападение от ”върхов корояд”. В конкретния сигнал обаче става дума за сеч в частни имоти, намиращи се в земеделски, а не в горски територии. За този случай Югозападното държавно предприятие уведоми Регионалната дирекция по горите София преди повече от месец, се казва още в позицията на ЮЗДП. От предприятието се ангажираха да извършат допълнителна проверка на терен, за резултатите от която ще предоставят допълнителна информация. За сега такава не е публично оповестена.

Проверка на Изпълнителната агенция по горите пък показва, че става въпрос за почистване на дървесна и храстова растителност върху земеделски земи, които не представляват горска територия като дървесината добита след почистването е оставена в имотите.

„В момента на проверката, както и при многократни посещения впоследствие не е установено присъствие на хора и техника в района, както и преместване на добитата дървесина. Опазването на земеделски територии, както и извършването на дейности в тях не е от компетенциите на Регионалната дирекция по горите“, съобщават от още от ИАГ.

Последно Агенцията по горите се е обърнала към Община Самоков и Общинска служба по земеделие гр. Самоков, за да установят собствениците на имота.

Няма обяснение за противоречията в официалната позиция на отговорните институции. Хем в землището на село Ярлово се извършва санитарна сеч с редовно издадени позволителни, след установено съхнене на иглолистни бялборови култури поради нападение от ”върхов корояд“, хем става дума за сеч в частни имоти, намиращи се в земеделски, а не в горски територии. От проверката на ИАГ пък, както и при многократни посещения впоследствие, не е установено присъствие на хора и техника в района, както и преместване на добитата дървесина.

Видно е, че „има нещо гнило в Дания“, защото както е казал народът – дим без огън няма. Засега горещият картоф е прехвърлен на Общинска служба по земеделие – Самоков.

Но това ще реши ли проблема?