СамокоВест

СГС отхвърли претенциите на Симеон Сакскобургготски за Врана и реши – Стопанството е на държавата!

Споделете ни в

Sofija,Bugarska,14042010,GLOBUSSimeon Saxe-Coburg-Gotha,bugarski kralj Simeon ll i bivsi bugarski premjer 2001-2005Foto:Tom DubravecСофийският градски съд реши, че стопанство „Врана“ е на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. С решение на съдия Петя Георгиева от СГС исковете на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок са отхвърлени, а те самите са осъдени да платят на държавата разноски от над 700 000 лева. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.
Процесът се води от 2008 г. по искове на Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза Хробок срещу държавата чрез Министерство на регионалното развитие, „Врана“ ЕАД и Министерство на земеделието и храните. Наследниците на цар Борис III претендират, че са собственици на 12 имота в границите на София с обща площ от над 1414 дка. Кобургготите предявяват искане държавното дружество „Врана“ ЕАД да им предаде владението на 1414 дка от земите в стопанството, разположени в съседство на двореца и парка „Врана“. В пълния му размер имението „Врана“ обхващало 2500 дка, от които паркът и дворецът заемали около 1000 дка.
Спорът е дали земите са били лично на Борис Трети.
Все още се чака решение на СГС по делото за друг имот във Врана – за двореца. Дворцовият комплекс се състои от централна сграда с площ от 2013 кв.м., още над 20 постройки и оранжерии, които са разположен в парк с площ от 992 дка. През 2001 г., когато става премиер, Симеон Сакскобургготски дарява парка към двореца на Столична община с нотариален акт.
В Софийския апелативен съд продължава разглеждането на казусите за дворците „Царска Бистрица“ и „Саръгьол“, за които Софийски окръжен съд също прие, че са държавни.
Очаква се и произнасяне на Върховния касационен съд по делото за двореца „Ситняково“, което царската фамилия също загуби на две инстанции. От сагата „царски имоти“ все още няма съдебни решения за горите в Рила.