СамокоВест

Световната банка: Правенето на бизнес в България става все по-трудно

Споделете ни в

България отново пада с две места до 66 позиция в класацията на Световната банка Doing Business за 2013 г.

Това става ясно от разпространено прессъобщение на Световната финансова институция. Класацията на Световната банка „За правене на бизнес“ се подготвяше от Симеон Дянков преди той да се върне в България, за да стане вицепремиер и финансов министър. За България най-големият спад в класацията е при започването на бизнес – от 48-о на 57-о място, или спад от 9 пункта. Следващото отстъпление (с 8 пункта) е плащането на данъци – от 83-о на 91-о място. Продължава влошаването при сдобиването със строителни разрешителни (слизане от 119-о на 123-о място) и свързването с ток (от 125-о на 128-о). От общо 10 критерия България има отстъпление по 6. Минимално подобряване по три (трансгранична търговия, прилагане на договорите и обявяване в несъстоятелност) и няма промяна по един (регистриране на собственост).

Не е задължително това да означава влошаване – просто други държави по света го правят по-добре и провеждат повече реформи. Започването на нов бизнес в България е доста по-евтино спрямо Източна Европа и страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За целта са необходими около 1.1% от дохода на човек от населението. По това отношение се нареждаме в една графа заедно с Германия и Бразилия. В същото време са нужни 18 дни, което е с 4 повече от необходимото време за Източна Европа, където са нужни 14 дни. Почти 2 пъти повече време отнема на българите да си платят данъците. Около 454 часа губи в данъчното родния предприемач. В същото време в Източна Европа за това са необходими 260 часа и едва 176 часа във водещите страни в ОИСР.

В разгара на икономическата криза в ЕС Полша отново се откъсва като лидер в Източна Европа по направени реформи за облекчаване на бизнеса. След нея се нареждат Чехия, Словения, Португалия, Франция и други. Полша значително е облекчила процедурите по обявяване в несъстоятелност, изпълнение на договорите, плащането на данъци и защита на собствеността.

Doing Business 2013 е десетата класация и обхваща периода от май 2011 г. до май 2012 г. Целта й е да опише условията за работа на малките и средни предприятия в страните.

Още 9 икономики получават похвала от Световната банка. Две от тях са наши съседки – Сърбия и Гърция. Останалите отличнички са Бурунди, Казахстан, Коста Рука, Монголия, Украйна, Узбекистан и Шри Ланка.

За седма поредна година  Сингапур оглавява класацията на Световната банка. След него се нареждат Хонконг, Китай, Нова Зеландия, САЩ, Дания, Норвегия, Великобритания и Южна Корея. Грузия безпрецедентно влиза в топ 10 този път.

Съединени Американски Щати

 

 

 

One thought on “Световната банка: Правенето на бизнес в България става все по-трудно

  1. България е на първо място защото ние първи открихме че демокрацията е бизнес. Ако се върнем малко назад ще открием че Беров бе проект на бизнес с бухалки. Жан Виденов бе проект за общонароден банков обир на народа и хиперинфлация. Костов трябваше да „възкреси“ лявата партия и ударно да приватизира. Накрая на мандата му Първанов спечели, а Партията му беше богата. После дойде бизнес проекта на царя. Там цъфна бизнеса с външния дълг и имотите на царя. Следващия проект бе „тройка“ коалиция и с инвестиции презастроихме и бетонирахме морето и планината. Б.Борисов пък разви магистралостроенето. Накрая Ние Българите първи открихме че няма значение за кой ще гласуваме. Сега направо ще си изберем проекта Белене и ще знаем че който и да е това ще е бизнеса. Аз съм от десетина години без работа, но това out of work.

Comments are closed.