СамокоВест

Самоковски изпълнители и състави с шест награди от фестивала „Малешево пее и танцува“

Споделете ни в

На 20 и 21 октомври в село Микрево, община Струмяни се проведе IX фестивал „Малешево пее и танцува”. Фестивалът има конкурсен характер и се организира за първи път през 2004 г. През всичките години – от основаването си до днес „Малешево пее и танцува” съхранява и популяризира фолклорното богатство на България, балканските народи, Европа и света. Фестивалът е културен мост на приятелството, събрал хиляди самодейци от десетки страни запленени от магията на песента и танца. Освен Община Струмяни в организацията тази година участваха и Радио Благоевград и „Арт център Илинденци“. Фестивалната програма бе обогатена и с различни арт изяви. Под мотото „Образи от камък, цвят и звук“ бе експонирана изложба на живописни платна, графики и пластики.
Празникът започна с атрактивен спектакъл на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка“ с хореография и режисура на Маргарита Братоева, след което кметът на община Струмяни запали ритуално огъня на фестивала „Малешево пее и танцува“, който тази година се провежда под мотото „От огъня – огън!“. Грандиозното откриване впечатли многобройната публика, стекла се от цялата страна и съседни държави за началото на набиращия все по-голяма популярност форум.
По време на двата фестивални дни на сцената се надпяваха, надсвирваха и надиграваха изпълнители и състави от половин България, от Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Черна гора, Италия, Хърватия. В тазгодишното издание на фестивала участваха и 11 читалища от Самоковска община. Те се представиха със самодейни групи за автентичен фолклор, индивидуални изпълнители и танцови състави. Певците и танцьорите ни се завърнаха от слънчево Микрево с шест награди. Три първи отличия: I-а награда за инструментално изпълнение на Кирил Шаренкапов – Читалище „Виделина”- с. Широки дол; I-а награда за вокално изпълнение на автентичен фолклор на певческа група към Читалище „Стойне Ангелов”-с. Бели Искър; I-а награда за танцово изпълнение на състав към Читалище „Светлина” – с. Белчин. И три трети – III-а награда за вокално изпълнение на традиционен фолклор /до 18 г./ на Радостина Симеонова – Читалище „Отец Паисий”- с. Доспей; III-а награда за изпълнение на обработен фолклор /над 18 г./ за женска певческа група „Райски гласове” към Читалище „Христо Ботев” – с. Райово; III-а награда за фолклорно изпълнение на женска певческа група към Читалище „Просвета” – с. Марица.
Конкурсната програма завърши с концерт-спектакъла „От огъня-огън”, с участието на български, гръцки и македонски изпълнители под режисурата на Нешка Робева.