СамокоВест

Самоков – общината с добри условия за образование и спорт. Учениците отново ще карат безплатно ски в Боровец

Споделете ни в


Ако има сфера от обществения живот, в която Община-Самоков наистина е постигнала добри резултати, това безспорно е образованието и възможностите за извънкласни занимания на учениците. Всички училища и детски градини са обновени и ремонтирани. Сградите са санирани, боядисани в свежи, топли цветове, със съвременни отоплителни инсталации, с ново модерно оборудване. Изградиха се нови физкултурни салони, ремонтираха се и се обновиха дворовете, оборудваха се спортните площадки. Въведено е ефективно използване на съвременните информационни и мрежови технологии за повишаване качеството на образованието, обогатяване на учебното съдържание и прилагане на иновационни образователни технологии и методи в учебния процес.

Една от най-значимите придобивки за самоковските ученици е възможността да карат безплатно ски в Боровец. Вече пета година „Бороспорт” АД предоставя безплатни лифт карти на всички ученици до 12-ти клас в Община Самоков за ваканциите и по една седмица през всеки един от зимните месеци. Изисква се само предварителна заявка от училището с данните на децата, както и периода на ползване на картите. А повече от 15 години членовете на местните спортни клубове по ски алпийски стил, сноуборд, ски скок, ски бягане и биатлон, както и техните треньори, получават безплатен сезонен достъп до съоръженията.

Възможностите се допълват и обогатяват от различните видове спорт, които могат да се практикуват в Спортната зала, плувния басейн в хотел „Арена“, ледената пързалка. А за любителите на екстремни изживявания са изградените съоръжения в парк „Крайискърец” и в двора на Спортното училище.

Богата палитра от творчески занимания предлагат културните институти в община Самоков. Инициативите на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски, на читалищата, на Историческия музей се посрещат с голям интерес и с радост се посещават от учениците. В града на зографите увлечението към живописта е естествен процес. Талантливи учители посвещават децата и младите хора в изобразителното изкуство. Многобройни са школите по български танцов и музикален фолклор, по съвременни и класически танци, театралните състави, литературните клубове.

И ако доброто образование е залог за добро бъдеще, то Община Самоков може да очаква своите светли бъднини.