СамокоВест

Претърсват офиси на фирми – свързани с Ковачки, заради боклука

Споделете ни в

Снимка ndt1.eu

Акцията е заради италианските контейнери с боклук във Варна

Под ръководството на Районната прокуратура във Варна тази сутрин започна претърсване и изземване в офиси на свързваните с бизнесмена Христо Ковачки фирми „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански отпадъци на пристанище Варна-запад.

Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали, съотносими към предмета на разследването по досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия, съобщават от прокуратурата (prb.bg).

Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци.

Припомняме, че за първите контейнери с незаконен боклук за горене се разбра в края на миналата година. Те са пристигнали от Италия на 9 октомври. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил деклариран като пластмасови и каучукови отпадъци. Последствие разследващите установиха, че боклуците са текстилни, стъклени и дървени и са предназначени за получателя „Блацион“ ООД  в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ „Брикел“.

Преди 2 седмици от районната прокуратура в Стара Загора съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу търговско дружество, което стопанисва площадка за боклук в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово. Ставаше дума именно за фирмата „Траш юнивърс“ ЕООД, която има разрешение от РИОСВ – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона отпадъци в България.

„Траш юнивърс“ е свързана с фирмата „Траш еко пак”. Последната има разрешение от регионалната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при необходимост да раздробява запалими отпадъци (RDF) и други. Площадката, която „Траш еко пак” използва за съхранение на отпадъците, се намира на територията на ТЕЦ – Сливен и е наета именно от топлофикацията. И двете фирми са косвено свързани с енергийния бос Христо Ковачки.

Топлоцентралите в орбитата на самоковския бизнесмен вече 5 месеца са обект на проверка от прокуратурата дали горят нерегламентирано боклук и по този начин застрашават здравето и живота на хората, които живеят в близост. Жителите на Гълъбово регулярно протестират заради мръсния въздух в града и околията. През септември м.г. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора констатира, че ТЕЦ „Брикел“ трови въздуха и гори непозволени отпадъци. Инспекторите издадоха акт за спиране на котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ-а Малко след това обаче РИОСВ-Стара Загора съобщи, че прекратява заповедта си за спиране на мощностите.

Новият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро публично се ангажира, че държавата ще затегне контрола при вноса на отпадъци.

Тече извънредна проверка и на боклука под магистрала „Струма“. Акцията е по повод на факта, че половин година след пожара край Дупница се оказа, че мястото и към момента е опасно заради тоновете отпадъци там. Тя се извършва по нареждане на премиера Бойко Борисов. Борисов поиска бързо решаване на проблема и настоя- Това трябва да приключи още днес.