СамокоВест

Самоков и Боровец без ток – десетки туристи висяха на лифта с часове

Споделете ни в

bez tokАвария на 110-киловолтов електропровод спря тока в Самоков, Боровец и околните села малко след 16,30 часа в събота и  продължи  близо 6 часа. Най-голям бе шокът на пътуващите с лифта туристи. Десетки увиснаха в кабинките на въжената линия до Ястребец. Сред тях и много чужденци –  англичани, германци, доста семейства с малки деца.

Причината за аварията е скъсан проводник. Аварирал е електропровод 110 kV „Сокол“ в района между подстанция Казичене и подстанция Самоков. В 16.29 часа електропроводът е изключил и екипите на Електроенергийния системен оператор веднага са отишли на място, за да направят обход, са съобщили от ЕСО за „Фокус“. От НЕК пък са категорични, че не става въпрос за кражба на кабели.

Поредната, от няколко месеца насам, сериозна авария с електрозахранването на района отново поставя на дневен ред недопустимата забава в пусковия срок на електропровода от подстанция „Дупница” до подстанция „Самоков”. Според сключения договор на 18 януари второто електрозахранване следваше да бъде факт. Половин година по-късно обаче все още краят му не се вижда. Това поставя десетките хиляди самоковци пред угрозата още дълги часове да стоят на тъмно и студено и нанася сериозна щета на туризма в Боровец и останалите населени места в региона. Крайно време е кметът Георгиев, който поруга българското знаме, подписвайки върху него договорката за втория електропровод да предприеме всички необходими действия за възможно най-спешното му доизграждане и въвеждане в експлоатация.