СамокоВест

Самоковци скочиха в защита на „Байракли джамия” като паметник на културата

Споделете ни в

djamiqНяколкостотин самоковци изразиха категоричната си позиция в защита на „Байракли джамия” като паметник на културата. Както СамокоВест писа в поредица свои публикации, Главното мюфтийство е завело съдебен иск пред Софийски окръжен съд с претенция за собственост на джамията. Мюфтийство води съдебни дела да си възстанови собствеността на 13 джамии, които са паметници на културата. Сред тях са храмовете в Кюстендил и Гоце Делчев, джамиите в Дупница и Разград, „Хамза бей“ (или Ески джамия) в Стара Загора, която от 2011 г. е Музей на религиите, „Ахмед бей“ в Разград и др.

Байракли джамия, наричана още и Йокуш джамия,  е била построена през 1845г. от Мехмед Хусреф паша в памет на майка му – българка от село Шишманово. Според преданието Мехмед Хусреф паша поставил на купола на джамията кръст и полумесец – за да почете майка си и за да не обиди баща си. Градежът е дело на самоковски майстори строители. Под мазилката на тавана са открити издраскани чертеж на черква и три имена: Иван, Ристо и Косто. Предполага се, че това са имената на самоковските зографи Иван Иконописец, Христо Йовевич и Коста Вальов. От 1960 до 1966 година джамията е изцяло реставрирана под ръководството на архитект Никола Мушанов и на големия самоковски художник Георги Белстойнев. Ремонтът, реставрацията и обновлението е изцяло със средства на Българската държава. Оттогава „Байракли джамия“ Самоков е музей. По време на реставрацията възрастни жени говореха, че там някога е било свято за християните място. Така че и в исторически порядък апетитите на Главното мюфтийство са абсолютно неоснователни. Разходите по поддръжката на имота – джамията и прилежащото пространство и до момента се осигуряват от републиканския бюджет.

Въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което претенциите на Турция би трябвало да са приключили. Да ама йок. Мюфтийство е хвърлило мерак на 83 имота, за които е завело 52 дела в края на 2012 г. Основанието – законът за вероизповеданията от 2002 г., който дава възможност в 10-годишен срок религиозните общности да поискат от съда да им върне на база достатъчно основания и документи одържавени имоти или отнети по друг начин от тяхно владение. И за най-големия лаик е ясно, че само на това основание вероятността Главното мюфтийство да си върне собствеността върху „Байракли джамия” – Самоков ако не е кауза пердута, то поне е много спорна. По всяка вероятност фактологията и при другите имоти, обект на апетитите на висшия духовен орган на мюсюлманите, е сродна, поради което шансът Мюфтийството да придобие собствеността по съдебен ред не е особено голям. Затова управляващата коалиция БСП-ДПС реши да уреди въпроса по най-безпардонния и брутален начин, а именно чрез законодателни промени. Според законопроектът за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания. Законопроектът е внесен от БСП председателя на Народното събрание Михаил Миков и група народни представители. Промените са насочени изцяло към задоволяване претенциите на Главното мюфтийство, зад които в повечето случаи прозират чужди държавни интереси. Да използваш висшия законодателен орган на Република България, за да обслужваш чужди интереси си е парекселанс национално предателство. Историческа истина е, че Българската комунистическа партия, преименувала са в Българска социалистическа партия, във всичките си действия е предавала българските национални интереси. Това че, наследниците на някогашните комунисти остават верни на продажничеството на биологичните и идейните си отци не изненадва никого. Изненадата дойде от инициативата на кмета на общината Владимир Георгиев и на председателя на общинския съвет Силвия Стойчева, и двамата представители на БСП, срещу поправките в Закона за вероизповеданията и за запазване собствеността на „Байракли джамия” като общинска. Чест им прави, че се обявиха против законодателните игри на собствената си политическа партия и застанаха в защита на интересите на самоковските граждани. Екипът на СамокоВест подкрепя обръщението на общинските ръководители, чийто пълен текст публикувахме, и приканва читателите и поддръжниците си да се включат в подписката да запазим джамията като паметник на културата и част от историческото ни наследство

One thought on “Самоковци скочиха в защита на „Байракли джамия” като паметник на културата

  1. А бе, вие от „Самоковест“ токова ли сте наивни или нас ни правите на такива?! Как може да смятате, че месните гаулайтери ще си позволят да се опълчат на централата. Това тук си е чиста проба активно мероприятие на комунисти за отвличане на вниманието на лапнишаранковците/а те за срам и позор на Самоков са огромното мнозинство/от истинските проблеми и изземване на инициативата от други организации с цел заблуда и измама на обществеността.

Comments are closed.