СамокоВест

Самоковски биомалини станаха хит в Холандия

Споделете ни в


Самоковският производител на биомалини Александър Нанов споделя: Холандия погълна малините от Самоков

Българският сорт „Люлин“ е най-благодатен за отглеждане. Изисква само механична обработка и дава плодове до късно, уточнява Нанов.

Той е земеделски производител от Самоков. Занимава се само с отглеждане на биомалини. Насажденията са от преди пет години и през 2019 г е изтекъл преходният период, така че сертификатът, който има за розовите плодове, е изцяло за органична продукция. Той продава реколтата си на Фермерския пазар пред Министерство на земеделието в София и на хладилници.

Въпреки кризата от последните три-четири години, той споделя, че се справя много добре. Помага му основно майка му, а съпругата му, когато може, тъй като има друга работа.  Дори би могъл да се издържа като земеделски производител само от малините, прави доволен равносметка Александър. Тази зима му се е наложило да работи три месеца, докато започне сезонът.

Насажденията са върху 23,6 дка. Отглежда два сорта. Ранният е „Микера“, а летният е българският „Люлин“. В сравнение с „Микера“, „Люлин“ е по-лесен за отглеждане, разказа младият земеделец. „Люлин“ се коси до долу рано на пролет или есен. После избива. След това само трябва да се проплеви, а преди напояването е добре да се вържат насажденията.

Микера, ранният сорт, се нуждае от конструкция, после трябва да се чисти. През пролетта издънките се превързват, защото излизат млади издънки, които ако ги оставиш, заглушават малините и плодовете не могат да се изхранят. Затова всяка година се чупят или режат. Тази година той ги е чупил два пъти. В края на юли обаче ранният сорт е продължавал да плододава. Понеже продукцията е био за тон от декар не може да се говори, но по предварителни прогнози Александър Нанов предвижда, че ще прибере по 500 кг от дка. Доволен съм на малко, като млад земеделец, усмихва се той.

Като цяло от продажбите на фермерските пазари се формират приходите, с които плаща на работната ръка, която наема. Освен това от тях веднага вземат парите. Големите количества малини продават на хладилници. Там обаче винаги има „извиване на ръце“ по отношение на цените при изкупуването, освен това плащанията се бавят, е общото мнение на производителите на малини. Миналата година розовите плодове на Александър Нанов са се продавали в Холандия.