СамокоВест

Самоковският кмет потроши 30 бона за мулчер, а нае чужда техника за почистване на храстите покрай общинските пътища при неизвестна наемна цена

Споделете ни в

„Община Самоков нае специална машина, с която ще може да извърши пълно почистване на странична растителност на междуселищни общински пътища. Машината почиства в обхват от 2,50 м от банкета на пътя, което ще осигури много добра видимост“, се похвалиха от Общинска администрация.

В съобщението обаче не се споменава, че кметът вече потроши 30 000 лв. , за да купи мулчер, който не е пригоден за целта. Както вече огласихме, темата бе разисквана на юлското заседание на Общински съвет-Самоков, по питане на д-р Димитър Панев, който заради непочистени храсти по пътя Самоков-Гуцал бе блъснат от автомобил. По време на заседанието кметът Владимир Георгиев лично изтъкна, че мулчерът не може да бъде използван за този път, защото машината може да мине, само където няма мантинели. Кметът не отговори защо е купена неподходяща техника, въпреки че общинският съветник Емил Кривошиев го апострофира с думите: “ Преди три години, когато се гласуваха средствата за този мулчер, в ОбС имаше дискусия, че той е напълно излишен и няма да върши работа. Дойдохме си на думата.” Георгиев не само не даде отговор, но отправи искане към съветниците за нови 25 000 лв. за покупка на прикачен инвентар за трактора към депото за отпадъци, с който да се извършва дейността. Така общата сума, която по всяка вероятност ще бъде хвърлена на вятъра, набъбва до 55 000 лв.

На заседанието на Общинския съвет инж. Николай Николов предложи да се потърси съдействието на Общинско лесничейство. „Нали имаме общинско лесничейство. Там има достатъчно работна ръка и моторни резачки. С едно камионче и може да се хванат храстите по пътя, и се приключва с този проблем. Това е неотложно, защото големите автомобили, за да не си ударят огледалата и кабините, навлизат в насрещното движение. Случвали са се челни удари, дано не стане и по тежък инцидент.“ посочи съветник Николов и приключи: „Ако не, дайте една резачка, аз ще ги изрежа.”

Но, явно кметът Георгиев е пропуснал покрай ушите си и това мнение на общинските съветници и е взел под наем специална машина, както посочват от Общинска администрация на официалната си страница. Няма информация при каква наемна цена най-накрая кметската ни управа е открила топлата вода. Сиреч каква техника е подходяща за тази дейност. Не се съобщава, разбира се и по чие становище и препоръка кметът е купил „напълно излишния мулчер, който няма да върши работа“, според изявлението на съветник Емил Кривошиев. Така че, можем само да гадаем дали е въпрос единствено на некадърност или са налице нечии скрити интереси.

Иначе в съобщението се посочва още: Тъй като машината чисти на определена височина, след приключване на почистването, остатъците от клони и храсти, където не стига обхвата, ще бъдат почистени с храсторези от “Звеното по озеленяване” към Община Самоков. В рамките на няколко дни трябва да бъде извършено пълно почистване на банкетите, като по този начин ще се повиши видимостта и съответно ще се обезпечи сигурността на преминаващите по тези пътища. Проблеми с растителността има на пътя за Гуцал от пътя за Ихтиман до пътя за Костенец и на пътя от пътя за София до Горни Окол и от пътя от Долни Окол до пътя за София.“