СамокоВест

Отново джипове в района на Седемте Рилски езера. Защо съсипваме духовния си център? Защо?

Споделете ни в

Кадър: Нова тв

Сутрешният блок на NOVA „Здравей, България“ излъчи видеозапис на джип, превозващ туристи в района на Седемте Рилски езера и позицията по случая на директора на НП “Рила“ Владимир Милушев.

Директор Милушев заяви: „Вече не вървят джипове към Седемте Рилски езера. Да, този случай е съвсем пресен. Но той е единичен случай. Друг подобен случай няма през това лято и ще вземем мерки в най- скоро време. Това е единственото изключение. Ние сме на терен непрекъснато. Важното е, че забраната се спазва.“ Той посочи, че в този случай джипът се движи в района на Езерата, но не навлиза на територията на НП „Рила“.

Ама там разрешено ли е? Не е разрешено, нали, попита водещата Мирослава Иванова.

Директор Милушев се съгласи, че не е разрешено и обясни – независимо че не е на територията на НП „Рила“, тъй като е нарушение, работим съвместно с дирекцията по горите в Кюстендил, за  да изясним обстоятелствата. „Който е нарушител, ще си понесе последствията. Искам да благодаря на хората, подали сигнала. Радвам се, че има такива сигнали“, заяви той и призова да се подават сигнали за нарушения на телефони, дадени в интернет на страницата на НП „Рила“ и във фейсбук. „Само така заедно ще успеем да свършим работата“, допълни директор Милушев.

Кои са нарушителите още не бе изяснено, тъй като сигналът е подаден късно в четвъртък. Владимир Милушев обясни, че санкцията зависи от това кой е нарушителят, за първи път ли е или е рецидив, но минимум възлиза на 1 000 лв. При рецидив може да стигне и до 5 000 лв. Стана ясно, че за тази година няма нито един глобен, тъй като това е единичен случай, за който знаят от Дирекция „НП Рила“.  Той изрази благодарност към  колегите от полицията в Дупница и в Сапарева баня, които всеки ден са на място и следят дали се спазват правилата. „А защо трябва да се спазват правилата, вярвам че всеки вече знае. Ако не се спазват правилата няма да можем да опазим Езерата“, категоричен бе директорът на НП „Рила“.

Водещата настойчиво разпита там ли са служителите всеки ден, правят ли се наистина непрекъснато проверки, има ли постоянно присъствие, така че да сме сигурни, че правилата наистина не се нарушават. „Имате ли достатъчно ресурс, хора, възможности“, попита тя.

„Ресурсите винаги може да са и повече, но ние сме там всеки ден. От Парка има всеки ден поне 4-ма служители, които са в района на циркуса, но там където се движи джипът има всеки ден колеги от Полицията и от Регионалната дирекция по горите, така че да сме сигурни че правилата се спазват“, потвърди Милушев.

Сайтът ни също многократно е алармирал за проблема. Добрата новина е, че случаят е единичен. Надяваме се, извършителят да бъде разкрит, така че нарушението наистина да си остане изключение.