СамокоВест

Румънски туристи се изкъпаха в едно от Рилските езера. Полицията ги издирва?

Споделете ни в

Ново нарушение на правилата в Национален парк „Рила“. Двама румънски туристи били засечени в Долното езеро от охранителите на НП „Рила“. По време на дежурството си Стефан Кирилов вижда как туристи влизат в едно от езерата и ги предупреждава, че са в нарушение. Но, в отговор на забележката му нарушителите се държат арогантно. Служителят им наредил незабавно да излязат. След това им потърсил документи за самоличност, за да им бъде съставен констативен протокол за административно нарушение, но румънците отказали и си тръгнали заедно с групата техни сънародници, които били при езерата.

На място пристигнали и полицаи от участъка в Сапарева баня, които последствие предприели действия за установяване самоличността на румънците. Нарушението е документирано с видеоклип, направен от охранителя в НП „Рила“, който се появи в социалната мрежа. Влизането и изобщо нагазването, миенето, прането в Седемте езера е забранено, като глобата е в размер  от 500 до 5 000 лева.

Служителите от „Паркова охрана“ разказват, че масово туристите прекрачват забраните. Припомняме, че през 2019 екипът на популярния британски пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс бе глобен, след като се оказа, че при заснемането на филм в Рила са палели огън, ловували са жаби и са плували в езерата. Година преди това група мъже играха хоро в едно от езерата заради снимки на филм. Експерти са категорични – всяко едно навлизане във водите на езерата има негативно влияние за целостта им.

Полицията продължава издирването им.

По повод нарушението директорът на НП „Рила“ Владимир Милушев алармира, че Седемте Рилски езера постепенно загиват. В сутрешния блок на btv той изтъкна, че в резултат на големия поток от хора, някои от които не спазват условията за движение в обсега на езерата те обрастват с нетипична растителност. Езерата са в процес на заблатяване. Губим ги малко по малко, категоричен е директор Милушев.

А за да се избегне тази огромна вреда, се изисква толкова малко. Туристите да се движат само по трасираните пътеки и да не се приближават до езерата. Директорът на Националния парк подчерта, че за прилагане на адекватни мерки от страна на служителите е наложително да бъдат увеличени правомощията им. Тромавата процедура на практика прави невъзможно търсенето на отговорност от нарушителите, тъй като, докато на сигнала се отзоват органи на полицията, нарушителите вече са изчезнали.