СамокоВест

РЗИ: 52 е общият брой на заразените с Ковид-19 на територията на община Самоков от началото на извънредното положение

Споделете ни в

РЗИ излезе с обобщена информация за заразените с Ковид- 19 на територията на община Самоков. Справката включва всички случаи от началото на извънредното положение.

Според нея, общия брой на заразените с коронавирус от началото на извънредното положение до момента е 52. От тях активните са 36 – 15 са на болнично лечение, 10 с леки симптоми са на домашно лечение и 11 без симптоматика са поставени под карантина. Оздравелите, с два отрицателни PCR-a, са 8. Двама са починалите.

Цифрите са съгласно справката на РЗИ, като се уточнява че отразяват и тези лица, които са били по настоящ адрес в друго населено място и не живеят в Самоков, както и такива, които са заявили желание да бъдат карантинирани в жилища, които притежават на територията на нашата община, но не са жители на общината.

Общо за периода поставените под карантина са 648.  

В момента под домашна карантина са 133 лица, като се прави уточнение, че на един адрес обикновено са по три и повече лица, която значително намалява като бройка на карантинирани по адреси.

По данни от РЗИ, всички огнища са установени, на контактите на заразените лица са направени PCR тестове, като до излизане на резултатите всички лица са поставени под карантина.

На всеки положителен тест, също се установяват контактните лица и се правят тестове. По този начин се смята, че епидемичната обстановка в Самоков е овладяна и се следят данните. Към момента се чакат резултати от 34 PCR теста.

От началото на миналата седмица от РЗИ започнаха масово тестване на рискови групи. С бързи тестове са тествани в Спешна помощ, полицията, общинска администрация, Бюрото по труда, Дирекция социално подпомагане, персонала на ДГ „Пролет” и Домашен социален патронаж, както и ангажираните по проект „Патронажна грижа”. Тествани са домуващите в Домовете за стари хора, както и персонала на социалните центрове. От направените тестове всички са отрицателни. До момента с PCR тестове са тествани всички контактни лица на хора, дали положителен резултат.

Съгласно предоставените анализи на обстановката в община Самоков, епидемията стихва.

Община Самоков е предприела всички противоепидемични мерки по дезинфекция. Дезинфекцират се поликлиниката и Центъра за спешна помощ, дезинфекция се прави на кметствата по селата, направена е такава и на сградата на общинска администрация, полицията и полицейските участъци. Общината започва дезинфекция на 7-ми квартал, като след това поетапно ще се извърши дезинфекция и на останалата част на града. Регулярна дезинфекция се прави в МБАЛ Самоков.

Ще се вземат мерки за ограничаване на потока между Поликлиниката и МБАЛ. Община Самоков призовава  етажните собствености на блоковете в града също да организират дезинфекция на общите площи и стълбището. Нека гражданите бъдат по-отговорни, да спазват противоепидемичните мерки, за да се излезе по – бързо от тази ситуация.