СамокоВест

Реформаторският блок на четвърта позиция със 7,3 процента – сочи проучване на Екзакта

Споделете ни в

prouchvane statistikaАко изборите бяха на 20 септември, ГЕРБ биха получили 36.5% от гласовете на категорично решилите да гласуват българи, БСП биха получили 20.2%, ДПС – 11.9%, а РБ – 7.3%.
Това показват резултатите от национално представително проучване на електоралните нагласи, проведено в периода 15-19 септември на Екзакта Рисърч Груп.
Още три формации имат шанс за следващия парламент. С почти еднакви позиции са АБВ – 5.3%, България без цензура – 5.2% и Патриотичният фронт също с 5.2%. Посочените проценти са дял от категорично решилите да гласуват избиратели, показват резултатите от проучването. Разликата между АБВ, ББЦ и ПФ е дотолкова малка, че подреждането им вероятно ще остане загадка до деня на самите избори.
Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС. 96% от избирателите на тази партия от парламентарните избори през май 2013, възнамеряват отново да гласуват за ДПС. Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот, сочат данните. От Екзакта правят уточнението, че представените тук резултати са получени от регулярно национално представително проучване на Екзакта и не могат да бъдат тълкувани като прогноза на агенцията.
Според изследването едва 12% от българите са променили решението си за кого да гласуват през първите две седмици от кампанията.
Резултатите от проучването сочат, че кампанията не е повлияла на избора на 88%. Хората, на които кампанията е повлияла, най-често са избиратели на възраст под 30 години, жители на столицата и високообразовани респонденти. От данните на настоящото изследване става ясно, че избирателите на малките партии по-често от останалите признават, че кампанията им влияе. Ромите и етническите турци отричат кампанията да влияе на вота им.
Възможността за преференциално гласуване се оказва стимул за участие в изборите за една трета от българите. В сравнение с първата седмица от кампанията, изследването регистрира ръст от 6% в дела на хората, които възнамеряват да гласуват преференциално – от 25% към 10 септември на 31 процента към 20 септември. Твърдят, че ще гласуват преференциално преди всичко високообразованите българи, хората на възраст над 40 години, заможните, както и жителите на големите градове.
От избирателите на Реформаторския блок две трети заявяват подобни намерения. Сред избирателите на останалите партии, делът на желаещите да упражнят преференциален вот варира между 40 и 50%.
Изследването е проведено от „Екзакта рисърч груп“ в периода 15-19 септември, 2014 г. Методиката на регистрация е полустандартизирано интервю лице в лице. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица в 125 гнезда, в 88 населени места в цялата страна. Изследването е реализирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп“, съобщават от агенцията.