СамокоВест

Режисьорът Любомир Малинов отново покори сцената на читалище „Отец Паисий” с таланта си

Споделете ни в

manovДългото завръщане на режисьора Любомир Малинов към сцената на Читалище-паметник „Отец Пасий” бе ознаменувано от триумфа на постановката му „Няма да платим! Няма да платим!” по едноименната комедия на Дарио Фо. Написана през 70-те години на 20 век в сътрудничество със съпругата му актрисата Франка Раме, пиесата от година на година става все по-актуална.Фарс, който  забавлява, но и казва много истини за живота ни днес. Дарио Фо е смятан за майстор на импровизацията, за неуморен стършел и клоун, а театърът му е силно свързан с така наречената комедия дел арте, в която доминира фарсът. В спектаклите си Фо комбинира гегове, песни, философия. Носителят на Нобелова награда за литература през 1997 г. Дарио Фо е легенда в Италия и за млади, и за възрастни. Той е обичан и от милионите почитатели на театъра по цял свят. Написал е над 70 пиеси, които се поставят в повече от 50 страни. Като най-силни се смятат “Няма да платим, няма да платим”, “Случайната смърт на един анархист”, “Грешката е вярна”, както и моноспектакълът “Мистеро Буфо”.

manovВ постановката на режисьора Любомир Малинов присъства духът на автора – присмехулникът Фо. Малинов е пресъздал по един възхитителен начин хумора му едновременно тънък и остър. За­по­м­ня­що ще ос­та­не ске­чо­во­то пре­д­с­та­вя­не на ня­кои ти­пи­ч­ни чо­ве­ш­ки чер­ти и по­ве­де­ние при по-сло­ж­ни жи­тей­с­ки си­ту­а­ции. Ре­жи­сьо­рът Малинов с професионализъм и творческа чувствителност ръководи ак­тьо­ри­те не само към бо­ле­з­не­ни­те те­ми на еже­д­не­ви­е­то, но и към изразяване на ос­но­в­на­та те­ма  – да умееш да съ­з­реш вълшебството на битието и да се ра­д­ваш  на жи­во­та. В героите на Фо се превъплътиха обичаните и дълго чакани от самоковската публика актьори от формация „Мелпомена” Мая Малканова, Николай Войнов, Любослава Кьосева, Радослав Раковски, Христо Ненов, Зоя Станкова, Женя Япракова, Яна Василева, Деница Атанасова, Божидара Трохарова, Алек Веждаров. Те на­ка­ра­ха пу­б­ли­ка­та да им бъде съ­п­ри­ча­с­т­на в по­с­тъ­п­ки­те и на­с­т­ро­е­ни­я­та – бя­ха оп­ра­в­да­ни сто­п­ро­цен­то­во за те­х­ния про­тест, че ня­ма да пла­тят и да­же ще от­к­ра­д­нат всичко, ко­е­то тру­па­щи­те бо­га­т­с­т­во им дъл­жат. Случващото се на сцената е особено близко на българския зрител от 2013 година. Само преди няколко месеца по улици и по площади звучаха същите призиви – „Няма да платим! Няма да платим! ” Това е поредното доказателство, че ос­т­ро­то жи­ло и пи­са­тел­с­ко­то ос­т­ро­у­мие на Дарио Фо са непреходни. Ма­кар да не е от бъл­гар­с­ки про­из­ход той с прозрението на творческата личност е усетил и пресъздал общочовешки настроения и действия, които ще продължават да разсмиват публиката по света. Зрителите, които бяха препълнили салона на Читалище-паметник „Отец Паисий” искрено се забавлявах и се смееха от сърце на комичните ситуации. Постановката на Любомир Малинов върху комедията на именития италианец е заредена и с много вътрешен драматизъм. Тя води зрителя към размисъл за истинските ценности в живота – де­ца­та, ра­ж­да­не­то на но­во­то по­ко­ле­ние, ко­е­то тря­б­ва да жи­вее по-до­б­ре, бъдещето. Сценографията на Виолета Радкова – де­ко­ри­те, ко­с­тю­ми­те, ос­ве­т­ле­ни­е­то допринасят за единството на ак­тьор­с­ка­та иг­ра със съ­вър­шен­с­т­во­то на по­с­та­но­въ­ч­на­та ра­бо­та.

С постановката си „Няма да платим! Няма да платим!” на сцената на Читалище-паметник „Отец Паисий” режисьорът Любомир Малинов доказа за пореден път безспорния си професионализъм. Той разкри и своята чувствителност и усет към проблемите на днешния ден. Нестихващите аплодисменти на зрителите бяха голямата и заслужена награда за труда, за търпението, за завръщането.

На добър час на целия творчески екип в очакване на още много празници за духа, каквито обичайно са театралните постановки на формация „Мелпомена” под ръководството и режисурата на талантливия ни съгражданин Любомир Малинов.