СамокоВест

Регионална конференция на тема „Европа в България:Общо бъдеще” се проведе в Самоков

Споделете ни в

Днес в конферентната зала на хотел „Арена“ в Самоков се проведе регионална конференция на тема „Европа в България:Общо бъдеще”. Покана за участие в конференцията бе изпратена до всички кметове на Софийска област и до Областния информационен център. Конференцията се организира от Българска телеграфна агенция и се финансира с подкрепата на Европейската комисия. На конференцията бяха дискутирани новостите в Политиката на сближаване в Европейския съюз за период 2021-2027 г. както и постигнатите резултати през изминалия програмен период. Община Самоков бе представена от зам. кмета Люба Кленова, която изнесе доклад за проектите, реализирани от Общината по различните програми в програмния период 2014-2020 г.  Основен акцент бе поставен върху това, че с подготвените проекти, Общината се стреми да подпомогне дейността и ангажиментите си, както и да подкрепи развитието на местния бизнес. Благодарение на реализирани проекти се разшири социалната дейност на Общината с изграждането на Център за настаняване от семеен тип, Център за обществена подкрепа, Център за деца и младежи с увреждания. В тази насока са и спечелените проекти, чрез които се подпомагат уязвимите групи с осигуряване на грижа в дома и топъл обяд. Сериозни инвестиции бяха направени и в инфраструктурата с изграждане на ВиК – Боровец, цялостен ремонт на улици и тротоарите към тях в Самоков и четвъртокласните пътища до Доспей, Белчин и Злокучане. По програмата за развитие на селските райони се реновираха сградите на кметствата в Рельово, Шипочан, Гуцал, Долни и Горни Окол. Изтъкнато бе предимството на факта, че през този програмен период на територията на общината работят Местна инициативна група и Местна инициативна рибарска група. Чрез многофондовата подкрепа, която осигуряват тези сдружения, се реализираха общински инфраструктурни проекти. Подкрепена бе културната и читалищната дейност. Съществена част от дейността им е, че бяха финансирани проекти за над 2 млн. лв. за бизнеса. Друг акцент за община Самоков от изминалия програмен период, която ще бъде актуална и през този, е внедряване на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради и многофамилни жилища. По тези проекти бяха обновени сградите на Полицията, училище „Велешки” и на общината. Санираха се 37 жилищни сгради. Община Самоков се стреми да има проектна готовност, за да се възползва от възможностите на всички европейски програми и фондове, по които е допустима.

На срещата своите презентации направиха представителите на Областния информационен център, които отчетоха проектите, реализирани в областта в изминалия програмен период и представиха мерките и програмите, по които най-скоро ще бъде отворен прием.

Със своята инициатива БТА си поставя за цел на насърчи открития диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята за изпълнението на политическите приоритети на ЕС. Подобни конференции вече са реализирани в Казанлък и всички 28 областни града на територията на страната.