СамокоВест

Обръщение на Лозан Панов: Призовавам държавния ни глава да спре да разделя, с думи и с дела!

Споделете ни в

Публикуваме обръщението на съдия Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд от 2015 до 2022 година с убеждението, че всичко, което може да се каже в този момент, е казано!

ОБРЪЩЕНИЕ

Драги сънародници,

през 2021 г., ден преди времето да изтече, тръгнах да се боря да ставам държавен глава. В основата на този избор не бяха илюзиите, че ще спечеля, а да извикам отвисоко „фалшив герой“ и да ви предупредя. 

Дълг на Темида беше да брани ценностите, зад които застанахме заедно,  преди има-няма 33 години. Но как да го стори, когато тя бе пленена, от първия ден. Възползвайки се от разградения двор, който Темида не успя да опази, в двора ни нахълтаха атовете, които днес се бият у нас. Кражбите на елита ни и липсата на възмездие разградиха нашия двор, а днес сме на път да предадем и ключа от нашия дом. Не хранете илюзии, че който и да спечели, той би мислил за нас. Законите на човешката природа повеляват всеки да брани своя интерес. За жалост се очертава печелившият да е този, който ще върне часовника ни десетилетия назад.

Но ние, драги сънародници, сме народ с хилядолетна история, преминал през много бури и силни течения, но оцелял. Ще се случи и този път, вярвам силно, но нека се обединим. Нека затворим вратата към мрака на миналото, в което, така или иначе, все още с единия крак стоим. Да, политическият ни елит е продажен и никой не вярва в нищо в нашата родна страна. Но мъртвец е онзи, който е паднал духом, нека намерим заедно живот за духа! 

Нека изправим рамене и възпитаме в родолюбие нашия окаян елит!

Нека покажем на големите сили, които се бият в нашия двор, че Голямото не се измерва с територия, нито с власт, нито с пари! Нашата мяра за Голямо е достойнството на един малък, но велик народ! 

Призовавам държавния ни глава да спре да разделя, с думи и с дела!

Призовавам държавния глава да спре да мачка с кубинките си Основния ни закон!

Призовавам държавния ни глава да връчи мандата, без ако и но!

Защото на един държавник не му приляга да прави сплетни, с които да храни користта. На един държавен глава не му приляга и да бъде алчен за толкова власт.

Това, което на един държавен глава му приляга, когато край нас бушува война, е да влезе в своята изконна роля, изписана в Основния ни закон. На един държавен глава му приляга да сбира, а не да разделя, защото тъй учи Основният ни закон. Затова, нека връчи по-скоро мандата и спре разпада на държавността. Но онова, което най му приляга, е да избере България, защото тя заслужава само това!

Лозан Панов, 26 май 2023 г.