СамокоВест

Предоставената на прокуратурата Регентска къща в Боровец – поглед отвътре

Споделете ни в

Екип на bTV засне репортаж за така наречената Регентска къща в Боровец, която преди няколко години е предоставена за стопанисване на Висшия съдебен съвет, а той от своя страна я дава на прокуратурата. Интересът към имота започна в средата на месец май, когато настоящият и.д. главен прокурор и бивш заместник на Иван Гешев заяви, че последният използва къщата като „лична резиденция“.

Регентската къща в Боровец е построена през 1941 г. Имотът заема площ от 18 декара, има няколко постройки – основната къща, административна постройка с офиси за работещите, четири бунгала, барбекю. Управителката уточнява, че там работят общо 17 души – готвачи, охранители и шофьор снабдител.

По думите ѝ през последните години Гешев е идвал сравнително често, но не всекидневно. В този период къщата се е използвала и за срещи и съвещания. На място са идвали както представители на ВСС, така и хора от пресцентъра на прокуратурата.

От репортажа става ясно, че служители са засичали в имота и настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. От своя страна Борислав Сарафов е заявил пред bTV, че е ходил там, но е бил гост и е посещавал регентската къща, когато е бил канен от Иван Гешев, като е допълнил, че в момента къщата е отворена и може да се използва от служители на прокуратурата.

Според управителката, всеки подал заявка, че иска да пренощува през последните години, е одобряван. Тя уточнява, че за всички посещения се води подробен регистър.

Камерата на bTV разкрива отделено място в къщата и за няколко фитнес уреда. На един от етажите има и така нареченото място за отдих с хидромасажна вана, както и с малка сауна.

От репортажа става ясно, че в сайта на прокуратурата е посочено, че е имало процедура за възлагане на обществена поръчка за строително монтажни работи на имота. Стартирала е в края на февруари 2020 г. – около два месеца, след като Иван Гешев заема поста главен прокурор. Договорът е сключен на 15 юли същата година. Общата му стойност е 555 754,86 лева. Сумата е предназначена за различни дейности – демонтаж, почистване, боядисване, подмяна на кабели, циклене на паркет. От договора на обществената поръчка става ясно, че в ремонта е предвидена и хидромасажната вана, чиято цена е близо 3000 лева. Служителите казват пред репортерите, че през последните три години нито сауната, нито ваната са използвани.

В публикуваната таблица фигурира и доставка и монтаж с изготвяне на два различни проекта, свързани с мястото за отдих, като това възлиза общо на около 30 000 лева.

Отново от документите, публикувани на сайта на държавното обвинение се вижда, че през декември 2020 г. е сключен анекс към договора. С него страните се споразумяват да увеличат цената на изпълнение с близо 162 000 лева с ДДС. Така общата стойност възлиза на 717 377 лева.

Подробно са описани вещите и дейностите, за които се изисква допълнителната сума, като немалко средства са предназначение за камери.