СамокоВест

Самоковският кмет поиска решение от Общинския съвет да гласува „За“ отчета на ВиК – София. Съветниците му възложиха да гласува „Против“!

Споделете ни в

Със своя докладна кметът Владимир Георгиев поиска от общинските съветници да го упълномощят „в качеството му на представител на общината в Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД – гр. София да представи позицията на община Самоков на заседание на Общото събрание на АВиК“. Заседанието е насрочено за днес (30.06.2023 г.)

Цитирам дословно предложенията на кмета, изразени в докладната:

„Да гласува по следния начин на предложенията за решения по предварително известеният дневен ред:

1. по т.1 от приложения дневен ред и по проекта за решение: „Приемане на отчет за дейността на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК, ЕООД – София за 2022г.“ със „ЗА”.

2. по т.2 от приложения дневен ред и по проекта за решение: Приемане на финансов отчет за дейността на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК, ЕООД – София за 2022г.“ със „ЗА”.

3. по т.3 от приложения дневен ред и по проекта за решение: “ Обсъждане и приемане на бюджет на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК, ЕООД – София за 2023г.“ със „ЗА”.

4. по т.4 от приложения дневен ред и по проекта за решение: съгласуване по реда на чл.198в от Закона за водите проект за бизнес план за развитието на дейността на „ВиК“  ЕООД-София за периода 2022-2026г. /на основание чл.6, ал.6.4,/д/ от Договор № 92-00-1/2016г. за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения и предоставяне на ВиК услуги на обособена територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД-София със „ЗА“.

Оценката за позицията на кмета по тази толкова болезнена за гражданите на Община Самоков тема оставям на читателите. Докладната предизвика несъгласие и сред общинските съветници. След направените коментари, с голямо мнозинство, избраниците ни възложиха на кмета Владимир Георгиев да гласува „Против“ по всички 4 точки от дневния ред на заседанието на Общото събрание на АВиК.

Кметът отново се опита да защити позицията си, че това е единственият начин да се финансират с европейски средства сериозни инвестиции във ВиК системата. Припомняме, че на това основание Владимир Георгиев, който кметува вече 3 мандата, вкара община Самоков в Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД – София. Така провали възможността да бъде учредено Общинско ВиК дружество, когато това беше възможно по закон. Тогава група компетентни и обществено ангажирани самоковци сформираха инициативен комитет, като обосновано и професионално доказаха, че единствено по този начин цената на водата на територията на общината ще съответства на реалните разходи за доставката и пречистването ѝ, като приходите ще бъдат достатъчни за наистина сериозни инвестиции по обновление и модернизиране на ВиК системата. Членовете на Инициативния комитет отдадоха години от живота си, понесоха и финансова щета, но не получиха подкрепа от местната власт, включително и от настоящия кмет. Повечето от тях си отидоха от този свят без да могат да реализират идеята си – изцяло в полза на гражданите. Изразявам своята почит в памет на всички тях и най-вече на инж. Михаил Янков, когото познавам лично, за активната им обществена позиция в много от направленията на живота в този град. За съжаление вече съществуват и законови пречки за учредяването на Общинско ВиК Дружество.

Отказвам се да гадая какви са били и какви са мотивите на Владимир Георгиев Община Самоков да бъде член на Асоциацията по ВиК.

Това което е тревожно е, че гражданите на самоковска община са двойно ощетени от принадлежността на Общината към Асоциацията. И този път, както многократно го е правил, кметът изтъкна, че всички ремонти и обновяване на ВиК мрежата се възлагат от администрацията и се финансират от общинската хазна, като след изпълнението новите активи се прехвърлят в собственост на ВиК дружеството. Екипът ни всеки път е изразявал и защитавал мнение, че това е грубо нарушение на финансовата дисциплина – с бюджетни средства да се субсидира търговско дружество. Извън това, по този начин кметът Георгиев легализира правото на търговското дружество да увеличава цената на водата на база направени разходи в придобиване на нови материални активи. Така самоковци не само плащаме необосновано висока цена за водата, но и губим стотици хиляди левове от данъците си, които би трябвало да се изразходват приоритетно в други дейности от обществен интерес. Кметът не го ли осъзнава или съзнателно въвежда в заблуждение тези, в защитата на чиито интереси е избран и се е клел?  Отговорът и на този въпрос оставям на уважаемите читатели!

Но настойчиво призовавам компетентните институции да се самосезират и в най-кратки срокове да постановят доколко допустимо и законно е с публични средства да се субсидират търговски дружества, още повече монополисти, които формират значителни печалби за сметка на гражданите.

Лилия Кинина