СамокоВест

Радан Кънев: Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг

Споделете ни в

radan kanevНяма нов дълг и не гласуваме нов дълг, заяви от трибуната на Народното събрание народният представител от Реформаторския блок и съпредседател на парламентарната група Радан Кънев.
„Най-същественото в тази ситуация и в този дебат е да се каже, че в продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа. Слушаме я до степен, че има опасност тя да стане истина, което не би било добре. Не обсъждаме нов дълг! Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за 2016 г. или бюджета за 2017 г., или когато през 2013 г. гласувахте актуализация с нов дълг, което не се случи и което през 2015 г., 2016 г., 2017 г. и 2018 г. няма да се случи, дами и господа, защото България има стабилно управление, което се познава по това, че не си актуализира бюджета три пъти годишно. Няма нов дълг, няма нов дефицит. Това са теми за бюджета и ще ги обсъждаме сериозно по време на бюджета. И ще изстискваме финансовия министър като мокър парцал, защото ще твърдим, че дългът за 2016 г. трябва да е по-малък.”, каза още Кънев и допълни: „В момента финансовият министър ни предлага просто един добър финансов инструмент за управление на държавния дълг. Финансов инструмент, който със завиден успех Полша използва повече от пет години, Румъния използва от четири години, от тази година и занапред ще го използва и България. Ще си управлява по-добре дълговите нива, ще си намалява лихвите, ще внушава стабилност на финансовите пазари и на собственото си население – нещо, което това управление успява да внушава учудващо бързо за коалиционен формат, още от първите си дни.
Няколко думи за политическия ефект на това решение. Атаката беше очевидна, атаката е силна, всяка опозиция би атакувала. Вярвайте ми, ние бихме атакували и по-силно, и по-грамотно от Вас – съвсем нормално е.”
„Всяко мнозинство, всяко управление, всеки финансов министър и всеки премиер ще понесат загуби от подобно решение, защото то е трудно обяснимо за хората и за обществото. И пред нас от Реформаторския блок стои очевиден политически избор: дали да пожънем огромен политически дивидент, подчертавам, огромен политически дивидент, ако в тази ситуация се противопоставим, включим се в хора на лъжците, започнем да наричаме емисионната програма „нов дълг”. Ще спечелим изключително много. Какво обаче седи на другото блюдо на везната? Седи отговорното политическо поведение, седи задължението да наречеш нещата с истинските им имена, дори когато това не е популярно.”, анализира позицията на Реформаторския блок Радан Кънев.
„Задачата в политиката е тези, които са на власт, да губят, за да печелят гражданите. Затова властта се сменя през няколко години и така трябва да бъде. Така че спокойно! Ще дойде време и за ново управление, ще дойде време и опозицията да бъде на власт. И благодарение на подобен инструмент опозицията ще управлява в по-голям комфорт след това управление, защото дълговите нива на България ще са управлявани по-добре.
Няколко думи, да пуснем и капката катран в кацата с мед, разбира се – начина на предлагане на това предложение. Чуха се гласове и от правителството, и от колеги от мнозинството, че бюджетната политика е работа на правителството, а не на парламента.
Нищо по-дълбоко политически невярно не може да се чуе в една парламентарна демокрация. Нещо повече, в ограничените демокрации парламентът има една-единствена функция – така е създаден исторически – и то е да се занимава единствено с бюджета и държавния дълг, да не разрешава на царя тогава да харчи безконтролно, да печата безконтролно и да задлъжнява следващите поколения безконтролно. Така че ако има дебат, на който мястото му е със сигурност в парламента, този дебат е дебатът за бюджета и за дълга. И това е принципен, конституционен въпрос на парламентарната демокрация, от който няма да отстъпим, затова и настояваме дебатът между парламентарните групи да продължи. И дебатът в парламента по най-присъщия му въпрос – въпросът за бюджета и за дълга, да бъде обявяван за пазарлък и за нещо срамно, е същата или по-голяма обида към парламентаризма от това без дебат да бъде вкарано подобно предложение в залата.”, категоричен бе съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок.