СамокоВест

Първи случай на коронавирус в Самоков. Започва масово тестване в Домовете за възрастни и в Болницата

Споделете ни в

На 5 май предстои да се проведе поредното заседание на Общинския кризисен щаб, на което се очаква да бъде обявен първият потвърден случай на заразен с Covid-19 в Самоков. Лицето, носител на вируса е 50-годишен жител на село Драгушиново  с инициали Г.Й. Той е работил в София и е тестван като контактен с носител на Covid-19. За момента няма проявена симптоматика, но са предприети всички необходими мерки, уверява председателят на Кризисния щаб д-р Ковачка.

При наличие на кашлица, висока температура, гадене, повръщане мъжът ще бъде незабавно настанен за лечение в инфекциозното отделение на Окръжна болница „Св. Анна”. За момента той е изолиран в самостоятелно жилище и уверенията са, че няма да има контакт с други лица.  Резултатите от направените тестове на неговите родители са отрицателни и те не са под карантина. „Призовавам гражданите да бъдат внимателни, да се пазят и да спазват социална дистанция, но нека бъдем разумни – да си болен не означава, че си обречен, сеещ зараза и трябва да бъдеш отритнат от всички” – апелира кметът на Драгушиново – Георги Хаджийски.

Д-р Александър Златанов – директор на РЗИ-София област също сподели мнение, че за момента нещата са под контрол и няма повод за притеснение. Независимо, че мерките постепенно се охлабват, борбата с коронавируса продължава с пълна сила. През почивните дни започна масово тестване на персонала от Домовете за възрастни и ЦНСТ, които са сред рисковите групи. Тестването ще продължи поетапно. Колективът  на МБАЛ-Самоков също ще бъде проверен за наличие на вируса.