СамокоВест

Тестовете на живущите в Домовете за възрастни и на децата от ЦНСТ в Самоков са отрицателни

Споделете ни в

Днес Общинският кризисен щаб проведе заседание, на което бяха представени мерките, предприети във връзка с регистрирания първи случай на заразен с Ковид 19 в община Самоков. Заразеният е поставен под карантина за 28 дни, като на 21 – ия ден ще му бъде направен тест, ако е отрицателен, ще се направи още един, преди да бъде обявен за излекуван. За момента лицето е без никаква симптоматика, прилага се единствено превантивно лечение. Ако се появят симптоми, има готовност чрез Центъра за спешна помощ да бъде транспортиран до инфекциозното отделение на УМБАЛ „Св. Анна”.

От РЗИ докладваха, че във всички домове за стари хора на територията на община Самоков – два в града и по един в Говедарци и Ковачевци, както и на децата от ЦНСТ са направени PCR тестове, които са отрицателни.

От РЗИ подчертаха, че за персонала във всички търговски обекти си остава задължението да носи лични предпазни средства – маска и ръкавици. Собствениците на търговски обекти трябва задължително да изискват клиентите им да посещават магазините с маска.

Кметът Владимир Георгиев докладва, че общината продължава да изпълнява ангажиментите си по почистване и дезинфекция. На финален етап е почистването на улиците в града и от началото на тази седмица започна измиването на улиците, като ще бъдат измити всички улици в града. Паралелно с това се извършва дезинфекция. Дезинфекцията в Самоков започна на 19 март и от тогава до момента са дезинфекцирани цялата централна градска част, площадни пространства, автогарата и Общинския пазар, всички детски кътове и спортни площадки в целия град, градинки и места за отдих – пейки и беседки. Дезинфекцирани са околоблоковите пространства на блоковете, извършили дезинфекция на входовете си. Дезинфекцираха се преди празниците църквите и районите около тях в града и селата. Вчера бяха дезинфекцирани улици в с. Драгушиново, централните улици в Самоков и при болницата. Дейността ще продължи, паралелно с измиването на улиците.

На заседанието кметът заяви, че на този етап все още няма да се разрешава провеждането на понеделнишкия пазар.