СамокоВест

Проф. Константинов: Заради дървената мафия тази година ще бъдем удавени, буквално, а догодина ще бъде още по-лошо

Споделете ни в

gradushka navodnenie samokovo4„Миналата година казах, че ще ни сполетят страшни наводнения, те едва сега започват. Тази година ще бъдем удавени, буквално, а догодина ще бъде още по-лошо”, заяви в интервю пред  „Фокус” проф. Михаил Константинов. Математикът и радетел за опазването на българските гори, е категоричен: „Причината за бедствията е много проста. Тотално изсечените гори в и около басейните на реките и по планините. Тази вода, която ни залива, е водата, която не можа да попие в земята, тъй като както казахме вече, горите са изсечени. Ще става все по-страшно, ако тази криминална банда, която унищожава България, не бъде спряна. Защото скоро положението ще стане неудържимо.”
Проф. Константинов уточни, че криминалната банда е така наречената „дървена мафия”. „Това са няколко големи фирми, които в съучастие с местните власти унищожават българските гори. Един достоен кмет наскоро се опълчи срещу този бандитизъм, това е кмета на Малко Търново, надявам се, че той ще бъде чут. Той за съжаление, остава единствен, защото много е жалко, но много често кметовете са намесени в това, което се случва. Първо са бандите, които организират сечта на големите дървета и техния износ, по-нататък вървят малките цигански банди, които довършват, това което е останало. Тук става въпрос за тотална сеч. Абсолютно тотална. В Странджа няма гори вече, секат Стара Планина, Витоша, Пирин… Просто не знам какво трябва да се случи още. Ако продължат така нещата, накрая ще призова хората да влязат в пряк сблъсък с тези мародери и да ги спрат.”, допълни професорът. Напомняме, че месец април 2014 година Михаил Константинов алармира за варварска сеч в района на финландското селище и черната скала на Боровец. Той предостави кадри от сечта край Боровец, на която се виждаше голямо празно петно без дървета сред гора от ели. Престъпното изсичане на горите обаче продължава с пълна сила. На места вековни горски пространства са оберберени до голо. Незаконната сеч е сред основните проблеми и на Община Самоков. Дървената мафия вилнее както в стопанисваните от Държавно горско стопанство, така и в общинските гори.
На въпроса на водещия трябва ли по-строго законодателство и по-силна координация между местните власти и органите на реда, проф. Константинов не бе оптимистичен.
„Това са едни добри пожелания, от които нищо не следва. Да, ето законите в момента също ги има, те си действат. Няколко пъти казвахме мораториум върху износа на необработена дървесина. Повтарям, мораториум на сурова, необработена дървесина. Те, обаче, работят заедно с митничарите, така че и митничарите са в тази мафия.”, каза математикът и допълни – „Опираме до поредното отсъствие на властна държава!!!!”.