СамокоВест

Проф. Десислава Минчева е носителят на Националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2020.

Споделете ни в

На 15 април, жури с председател проф. Аксиния Джурова и членове – носителите на награда “Захарий Зограф” Станислав Памукчиев и Захари Каменов, председателя на СБХ Любен Генов, изкуствоведа Борислав Китанов, галериста Иво Масларски и кмета Владимир Георгиев, определи новия носител на Националната награда за живопис на името на „Захарий Зограф“ . Обсъжданите имена бяха на Румен Жеков, Атанас Парушев, Долорес Дилова, Васил Стоев и Десислава Минчева.

След проведената дискусия, журито се обедини около номинацията на г-жа Минчева.

Проф.Десислава Юлий Минчева е родена през 1956 г. в София в семейство на художници. Нейна майка е Калина Тасева, удостоена с наградата „Захарий Зограф” през 1975 г. Десислава Минчева завършва специалност Живопис в Национална художествена академия в класа на акад. Светлин Русев, където днес вече е професор в катедра „Рисуване”. Гост-професор е в акдемията „Брера”, Милано, в Университета на Барселона, Испания, в академиите „Ла Есмералда”, Мексико сити, в Сиан и Ханджоу, Китай. Зад гърба на художничката са повече от 50 самостоятелни изложби в България, Франция, Германия, Финландия, Македония, Австрия и Китай. Носител е на Златен медал от конкурс за рисунка на фондация „Агаци”, Италия. Произведения на Десислава Минчева са в колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и в сбирките на частни колекционери като Юго Вутен (Белгия) и д-р Петер Лудвиг (Германия). Запазена марка в творчеството й са женските портрети, често определяни като ефирни, изящни, вълнуващи.

Наградата ще бъде връчена на специална церемония, която ще се проведе на 14 май в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” в Самоков.