СамокоВест

В средата на третия си мандат кметът на Самоков с програма срещу купищата боклуци в северната част на града. А за другите кога?

Споделете ни в

След хиляди сигнали на граждани за тоновете боклуци, задръстили всички населени места в Община Самоков, след репортажите на btv “Чиста вода“, на Господарите на ефира „Самоков се превръща в море от отпадъци“, на множество централни и на всички местни медии, кметът Владимир Георгиев се похвали, че Общинската администрация е изготвила програма за справяне с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в северната част на Самоков. За останалите части на града и териториите на селата програми и мерки – няма! „Похвалната“ инициатива се случва в средата на третия мандат на Георгиев. С тези темпове, за решаването на проблема с боклуците във всички райони на града на първия ни администратор ще му трябват 40 години – толкова, колкото Мойсей е водил еврейския народ през пустинята към Обетованата земя, за да умре и последният роден в робство преди да влязат в нея. За останалите населени места от общината всякакви сметки за срокове и резултати са излишни. Общо взето, ако не се промени управлението, първите които ще видят резултатите от справянето с дивите сметища в град Самоков ще бъдат родените след поне две поколения. В селата – без коментар!

Мерките по програмата са в две насоки.

Монтирани винили на билборда на входа на Драгушиново с телефон за подаване на сигнали. Телефонът на отдел „Екология” вече има инсталирани Viber и WhatsApp, чрез които ще могат да се получават снимки със сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Чрез информационните табла, Общината търси съдействие и от гражданите, за да бъдат наказвани нарушителите. На пътя за Драгушиново при бившия завод „Любчо Баръмов” и на обходния път на Самоков е направено улично осветление, което да осигури видимост на терените и през нощта. Поставени бяха и мантинели. Друга мярка, в изпълнение на Програмата за ликвидиране на сметищата е поставяне на допълнителни камери към изграденото видеонаблюдение. Новите шест камери, които са поръчани вече на доставчика, ще бъдат монтирани до края на април. Те ще бъдат с много добри технически параметри, висока резолюция, опция за изчистване на образа за разпознаване на лица и номера на автомобили и възможност за нощно виждане. Свързаността им към мобилна връзка и техническите им възможности ще позволяват камерите да подават сигнал в реално време към полицията, ако в охраняваната зона се регистрира движение.

Втората насока предвижда ангажирането на хората с каруци от махалата, чиято дейност е основно свързана с извозване на отпадък, да го депонират в Регионалния център за управление на отпадъците. В тази връзка кметът Владимир Георгиев се срещна със собствениците на каруци от 7-ми квартал. На срещата присъстваха експертите от отдел „Екология” и управителя на Регионалното депо за управление на отпадъците

Идеята на предприетата мярка е да се стимулират каруцарите да извозват отпадъците на депото, а не да го изхвърлят нерегламентирано в околностите на Самоков.

На проведената среща бе обяснено на хората, които се занимават основно с извозване на отпадъци, че могат да депонират безплатно в Регионалния център. Служителите на депото ще изготвят списъци с имената на каруцарите и броят на каруците, които докарват отпадък, като най-активните ще бъдат стимулирани с включването им в екологични програми. Мярката е и икономически изгодна, тъй като  по този начин разходите за почистването на нерегламентирани сметища значително ще паднат. От друга страна няма да има неприятния облик, който е в северната част на града. Процеса ще отнеме време, но се надяваме този ефект да се засили и на практика проблемът да бъде решен, посочват от Общинска администрация.