СамокоВест

Прокуратурата проверява скандални документи срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров

Споделете ни в

Софийската градска прокуратура е получила по електронната поща сканирани копия от материали от оперативно дело, съдържащо класифицирани документи, с гриф „Строго секретно“, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от БТА. И електронните пощи на медиите тази нощ са били затрупани с файлове, пълни със секретни материали и СРС-та, свързани с настоящия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. „Изпращам Ви това писмо поради реалната тревога и убеденост, че предстоящите на 12 май т.г. парламентарни избори ще бъдат брутално фалшифицирани, пише в писмото си анонимният подател (бивш служител на службите) и пита: кой всъщност е МВР-шеф сега – Петя Първанова или групировката Бойко Борисов – Цветан Цветанов в лицето на Станимир Флоров – действащ шеф на ГДБОП.“ В обръщението си до медиите подателят доста разпалено коментира, че МВР през последните 4 г. е превърнато в престъпна групировка, действаща срещу българския народ и че всъщност неин ръководител все още е „печално известният на всички Цветан Цветанов. Прокуратурата е започнала проверка за изясняване на всички факти и обстоятелства, с оглед съдържащите се в материалите данни за евентуално изнасяне на класифицирана информация.

Пред БГНЕС собственикът на сайта „Афера“ Веселина Томова е съобщила, че е получила по електронната поща над 300 листа документи, свързани със Станимир Флоров като обект на разследване във връзка с покровителстване на наркотрафик. „Материалите са за разработка под кодовото име „Араби“, в което фигурира името на Станимир Флоров още от 1998-1999 година“, е обяснила Томова. По думите й, сред документите има и материали за дело за оперативна разработка „Алчния“, където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима „Високия“, свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. „Тази разработка е направена през 2002 година“, е уточнила Веселина Томова. Тя е обявила, че има и документи със специални разузнавателни средства, в които са записвани разговори на Флоров по посочените разработки.

„Включително и с лицето Цецко – бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, от 2007, 2008, 2012 година“ – е казала Томова. Тя е допълнила, че интересното в случая е, че тези разработки протичат с план за наблюдение, но след това са прекратени.