СамокоВест

Да изчистим Самоков за един ден

Споделете ни в

И Самоков се включи в националната кампания „Да изчистим България за един ден”. Инициативата на btv стартира преди няколко години и печели все повече поддръжници. Хубавото време даде възможност тази година и самоковци да се включат в почистването на датата, обявена за цялата страна. На 20 април (събота) от 10.30 часа всеки може даде своя принос, за да живеем в по-чисто и по-приятно населено място. Кметът на общината Владимир Георгиев обяви, че е създадена организация във връзка с кампанията, в която се включва общинска администрация, БКС Самоков и РУП Самоков. Съобщено беше, че са осигурени ръкавици и чували, които ще се раздават на няколко пункта в различни части на града. И още в този момент организацията се пропуква. До края на работния ден в четвъртък – 18 април пунктовете не бяха обявени на сайта на общината. Остава този пропуск да бъде отстранен, макар и в последния възможен ден. Надяваме се публикацията ни да спомогне в това отношение. Ангажиментът на фирма БКС с управител Емил Кривошиев е свързан преди всичко с извозването на боклука и с почистване на дивите сметища в околностите на града. СамокоВест многократно е писал за личното участие на фирмата за възникването на някои от нерегламентираните сметища, какъвто е случая с местността „Рашид бегов чифлик”. Независимо от безспорно престъпните действия на Кривошиев в това отношение, общината вместо да му потърси отговорност, всяка година плаща на дружеството допълнително по 200 000 лева от бюджета, сиреч от нашия джоб, за почистването им. Приблизително толкова ще получи БКС за почистването на сметищата и тази година. То се видя, че дружеството и лично Емил Кривошиев няма да понесат отговорност за деянията си, дано поне този път си свършат работата както трябва. Не по-малка обаче е и отговорността на гражданите. Като се има предвид, че безразборното хвърляне и струпване на всякакви боклуци, освен грозната гледка и опасността от зарази, пряко рефлектира и върху такса смет е крайно време да се спре с тази порочна практика. Разбира се тук основна вина има и кметът на общината Владимир Георгиев. Не е достатъчно да се пишат програми и стратегии, които си остават само на книга. Необходим е постоянен и ефективен контрол по изпълнението им, каквото всъщност е и изискването на нормативната уредба. И нека престане да отваря чадър над циганската общност, независимо че те са основния електорат на издигналата го политическа партия – БСП. За никого в града не е тайна, че основните замърсители са именно те. Достатъчно е да види състоянието на околностите на града в близост с няколкото незаконни цигански махали, за да се убеди в истинноста на този факт.

Грижата на РУП Самоков в деня на почистването е да освободи тротоарите и уличните платна от неправилно паркирани автомобили. Излишно е да напомняме, че това също би следвало да бъде ежедневно задължение на служителите на пътна полиция. Действителността обаче е съвсем различна. Десетки автомобили, включително и тежки машини, всеки ден задръстват тротоарите лишавайки пешеходците от каквато и да било възможност да се движат безопасно. Всички местни медии многократно са публикували материали по проблема, но както се казва – глас в пустиня. От служба КАТ продължават да си затварят очите, даже и когато нарушенията са в непосредствена близост до сградата на полицейското управление. В крайна сметка отговорността, както повелява законът и в този случай, е на ръководителя на полицията Георги Тодоров, тъй като от ръководителят на институцията зависи качеството на работата й. Не случайно народната мъдрост гласи – „рибата се вмирисва от главата”.

 Във връзка с инициативата да почистим Самоков за един ден няколко организации и фирми от града са заявили готовност изцяло да се включат в почистването, а от фирмата за разделно събиране на отпадъци „Репак“ напомнят, че част от дейността й е събирането на стари гуми и е достатъчно да бъдат потърсени, за да приемат ненужните гуми струпани по дворове и гаражи.А как сме си свършили работата – гражданите, кметската управа, фирма БКС, РУП Самоков, фирма „Репак” и всички включили се в кампанията ще си проличи на 21 април – неделя.