СамокоВест

При 5 неизвинени отсъствия от училище спират детските помощи за една година

Споделете ни в


Парламентът окончателно прие по-строги изисквания за отпускане на семейни помощи за отглеждане на дете. Депутатите гласуваха промените в Закона за социалното подпомагане, с които получаването на социални помощи се обвързва с редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование. Според новите правила, ако в рамките на един месец от една учебна година, са допуснати 5 неизвинени отсъствия или 3 дни пропуснато обучение от задължителната предучилищна група, детските надбавки се спират за една година. Спрените средства ще отиват в детската градина или училището и ще бъдат използвани за осигуряване на равен достъп до образование.

Промените ще засегнат и еднократната финансова помощ за първолак. Тя вече ще бъде изплащана на две равни части – през първия и втория срок. Целта е същата – оставане на децата в училище.

Вносители на текстовете са депутати от ГЕРБ, а в мотивите им пише, че те целят единствено да стимулират отговорното родителство.

Гласуваните промени в Закона за социално подпомагане целят да се намали броят на отпадащите ученици и неграмотността в образователната система. Измененията влизат в сила три месеца след обнародването им в Държавен вестник, така че реално ще се прилагат през следващата 2019/2020 учебна година.