СамокоВест

Президентът поиска становище на БАН по писмо на самоковеца Любчо Луков за родното място на Паисий

Споделете ни в


Президентът Румен Радев поиска становище на Българската академия на науките по писмо на самоковеца Любчо Луков за произхода и житейския път на основоположника на българското Възраждане и народен будител Паисий Хилендарски. От администрацията на Президента благодарят на автора на писмото за доверието да сподели с държавния глава вълнуващите го въпроси, свързани с българското историческо и културно минало, отнасящи се до житейския път на автора на „История Славянобългарска“ – отец Паисий.

Публикуваме пълния текст на писмото на Любчо Луков

ДО   ПРИЕМНАТА   НА  Г-Н  ПРЕЗИДЕНТА  РУМЕН  РАДЕВ

                                                            М          О          Л          Б          А

                                                           УВАЖАЕМИ  Г-Н  ПРЕЗИДЕНТ,

През  2014г. в стар вестник от 2012г. прочетох обява за конкурс, обявен от тогавашния президент Плевнелиев –за откриване гроба на Паисий и с писмо до  Президентството предложих разумен начин за научно доказване местоположението на гроба на родоначалника на нашето национално Възраждане- самоковецът  Паисий Хилендарски. Този гроб се намира в двора на черквата „Свети Никола” в гр.Самоков, родното място на Паисий, което е записано и в Хилендарската кондика. На 3-ти юли дякон Марко донася от Самоков  в манастира вестта за неговата смърт и последните грошове, събрани от Паисий за манастира в качеството му на таксидиот –събирач на милостиня за манастира. „Погребахме го на харно място -в гроба на поп Никола…”. Т.е. Паисий е починал около 2 седмици по-рано, толкова е траел тогава пътят от Самоков до Атон, а поп  Никола  е мой прапра…дядо, очевидно твърде уважаван човек и родоначалник на  уважавани родове в Самоков!

Моля да ми изпратите входящият номер на моето заявление от 2014г. и да ме уведомите-Готово ли е  Президентството да финансира радиовъглеродно датиране и ДНК-сравнение на останките в посочения гроб, находящ се в македонски Самоков?

Защото ние-самоковци, сме македонски българи-по език, традиции, култура, ум, интелигентност и смелост! Пише го сам Паисий в предговора на първия самоковски препис на  „История славяноболгарская”, направен от йерей  Алекси  Велкович  Попович  в  Самоков в присъствието на Паисий/  „по его уреждению…” и очевидно по негова диктовка и вдъхновение:

„Този препис направих в славната земя на Македония, в моя роден град и мое отечество –Самоков…”

Следователно  сам  Паисий се определя като самоковец и македонски българин, повече няма какво да се добави!

Племенникът  на  Паисий-Захарий Зограф, завършва почти всяка своя творба с израза: Захарий Зограф от Македонски Самоков!

Според   Георги С. Раковски, Вазов, Петко Славейков, Добри Войников, Марин Дринов, Захари Стоянов, Христо Христов  и почти всички наши възрожденци и учени след Паисий, той е роден в Самоков!  И недопустимо е при 60 университета със   160 филиала, в родното място на Паисий-родоначалника на българското национално Възраждане, да няма поне един филиал на медицински университет !

Вие си спомняте,  уважаеми Г-н Президент,  че именно ние предложихме летище София да бъде наречено  Паисий Хилендарски, като име на просветител, но запалил огънят на борбата за национално, духовно  и социално освобождение в българските земи!

С уважение: инж. Любчо Луков-Председател на общобългарския комитет „ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”