СамокоВест

Президентът на баскетболния Рилски спортист инж. Петър Георгиев: Направихме нещо, с което България да се гордее

Споделете ни в

Нашият успех е въпреки Общината и въпреки кмета, което е разликата между Самоков и Ботевград.

Президентът на БК Рилски спортист инж. Петър Георгиев заяви, че класирането на отбора за топ 16 на турнира за Купата на ФИБА-Европа е нещо голямо и неочаквано, въпреки че е било много желано.

По този повод ръководството на Рилски даде специална пресконференция в Пресклуб „България“. На нея присъстваха инж. Петър Георгиев, изпълнителният директор Борислав Чилингиров и старши треньорът Людмил Хаджисотиров.

„Наистина класирането ни за Топ 16 беше и неочаквано, но всички много желаехме най-после нещо такова да се случи и в нашия клуб. Казах и на някои мои приятели в деня, в който завърши „балонът“ в Самоков, че Самоков победи Киев, както и Ботевград победи Истанбул. Това нещо, което се случва според мен за първи път в България – два клуба да прескочат в този етап. Това е нещо много и само по себе си говори за това, което сме постигнали. За първи път ни се случи да направим такава организация за домакинство на „балон“. Нямате си и на представа какви бяха изискванията на ФИБА. Неслучайно получихме благодарствено писмо от международната централа. Предстои ни по-тежката част в във ФИБА Къп и в НБЛ. Да се надяваме, че можем да зарадваме феновете на баскетбола.“, коментира инж. Георгиев

„Искам да поздравя колегите от Ботевград за това, което направиха. Техният успех е доста сериозен, бих казал и по-сериозен от нашия. Той се дължи също на Общината и на кмета. Нашият е въпреки Общината и въпреки кмета, което е разликата между Самоков и Ботевград. По-важното е, че направихме нещо, с което България да се гордее, защото баскетболът няма чак такива успехи“, посочи Президентът на БК „Рилски спортист“.

Георгиев говори още за класирането на самоковци в следващата фаза, за Купата на България и за новия спортен комплекс, който се строи близо до Самоков.

„Хванахме се с една трудна задача да си направим една собствена база. Ако някой ден се разширят нещата, този комплекс ще задържа една зала, която няма да е по-малка от сегашната. Комплексът ще разполага с още една по-малка зала, ще има плувен басейн и възстановителен център. Всичко това е на 100 метра надморска височина. След тази база започва планината Рила. Този комплекс ще бъде едно притегателно място за различни видове спорт. Струва ми се, че ще идват и отбори от чужбина. Благодаря на всички, които ме разбраха и помогнаха за построяването на тази база.“, уточни Георгиев

„Основният организатор за турнира на Купата на България е Българската федерация по баскетбол. Има доста желаещи, но България разполага с две зали, които да кандидатстват и организират такова събитие. Едната е „Арена Ботевград, а другата е „Арена Самоков“. Не говоря за „Арена Армеец“, защото организирането на турнира там ще струва много скъпо на федерацията. Чувам колеги и нямам нищо против тях, но условията в другите зали не са подходящи за правенето на едно такова сериозно състезание, което се излъчва по телевизията. Ако го съберем в една такава малка зала, където самите отбори няма къде да седнат по трибуните, няма да говори добре за баскетбола в България. Ние не се натискаме да сме домакини. Федерацията трябва да определи кой ще е домакин чрез жребий“, коментира президентът на самоковци.