СамокоВест

Председателят на Да, България-Самоков д-р Андреев: Благодарим на самоковските граждани за изборната активност и на избирателите ни за подкрепата

Споделете ни в

Независимо от натрапваните внушения, че избирателната активност ще бъде ниска, независимо от насаждания страх от КОВИД-19, независимо от въведения десетдневен локдаун точно преди изборите, самоковските граждани проявиха висока обществена ангажираност. На 04 април 2021 г. 18 473 избиратели отидоха до урните и дадоха своя вот, което е 59% от имащите право на глас при средно за страната 50,61 %. Политическа партия Да, България!-Самоков благодари на всички 18 473 самоковски граждани, които със своята активност намалиха влиянието на купените гласове върху изборните резултати.

Партия Да, България!, наред с ДСБ и Зелено движение, е част от Демократична България – обединение. На парламентарните избори в община Самоков за Обединението са гласували 838 избиратели. Благодарение подкрепата и на самоковските граждани, Демократична България има свой представител в 45-то Народно събрание от София област – водачът на листата д-р Александър Симидчиев. Д-р Симидчиев е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната функционална диагностика. Той има ясна визия за необходимите реформи в Здравната система за подобряване общото здраве на населението чрез модернизация на сектора, прозрачност при разходването на парите за здраве на всеки един български гражданин, спиране на кражбите и злоупотребите, което да изведе и българското здравеопазване на съвременно ниво.

От анализа на изборите е видно, че десницата бележи значителен ръст спрямо резултатите от предходни избори. През 2017 год. – 367 гласа, 2019 год. – 439, 2021 год. – 838. Двойно увеличената подкрепа дава надежда, че и в Самоков, при добра организация, позитивна кампания и успешни кандидатури, носителите на либералните ценности намират своето място в управлението на държавата. Показателно е, че основната част избиратели на Демократична България са в градските секции, а в шестте секции с преобладаващо ромско население имаме само 4 гласа. От секциите по селата в Говедарци Обединението е получило 28 гласа, в Широки дол – 20, Радуил – 16 и Маджаре – 12. От останалите 20 населени места за десницата са гласували общо само 80 души – средно по 4 гласа. Но, като цяло, подкрепата за десницата в община Самоков е едно добро начало за бъдещи успехи.  

Местната организация на Да, България бе учредена в края на месец януари тази година. Вече разполагаме с офис в сградата на бившия Партиен дом, входа към Библиотеката. Предстои да организираме присъствени дни и часове, които ще огласим публично, за да могат гражданите на община Самоков да получават актуална информация за работата на партията, за нейните цели и задачи, за постигнатите резултати, както и да се срещат с представители на националните структури при посещенията им в Самоков.

Д-р Александър Андреев