СамокоВест

Договор за над 200 хил. лв. подписа кметът Владимир Георгиев със Сотир Немов за обучение на работниците му

Споделете ни в

Кметът Владимир Георгиев подписа договор със Сотир Немов – управител на фирма „Си Комерсиал 7“ EOOД, за над 200 хиляди лева.  Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по процедурата за Подобряване на равния достъп до възможностите за учене през целия живот за всички възрастови групи, включително чрез професионална ориентация и валидиране на придобитите компетенции“ на МИГ – Самоков, съобщават от Общинска администрация.

Безвъзмездната финансова помощ  в размер на 201 355 хил. лв. се отпуска на една от най-големите фирми на територията на община Самоков за „Подобряване на равния достъп до възможностите за учене и качеството на работните места в „СИ Комерсиал 7“.

От Общинска администрация посочват, че чрез реализацията на проекта ще бъдат подобрени знанията и уменията на служителите, за да отговорят в максимална степен на нарастващите и динамично променящи се изисквания на пазара на труда. В условия на икономическа криза и процес на оптимизация на разходите на предприятията, заетите над 54 г. и заетите със средно и по-ниско образование, са сред лицата в най-голям риск от загуба на своето работно място.

Предвидените обучения и иновативни, интерактивни методи и подходи за учене гарантират преодоляване на дефицитите и несъответствията и превръщането на качествената подготовка в стимул за професионално израстване. Основните дейности, заложени в проекта, са свързани с предоставянето на обучение за повишаване на професионалната квалификация на заетите във фирмата лица, придобиване на ключови компетентности, осигуряване на достъп до иновативни форми за учене през целия живот и др. Ще бъде разработена и внедрена система за обучение, както и ще бъде изготвена стратегия за развитие на човешките ресурси.

Срокът за изпълнение на проекта е две години. С подписването на този проект за пореден път се потвърждава значението на Местната инициативна група, която осигурява пряк достъп на местния бизнес до европейско финансиране, изтъкват от Общинска администрация-Самоков.

По никакъв начин обаче не става ясно на какъв принцип и по какви критерии е определено Еднолично дружество с ограничена отговорност „Си Комерсиал 7“ с управител Сотир Немов да получи цялата сума по проекта на Местната инициативна група в размер на над 200 000 лв. Посочва се, че фирмата е една от най-големите в Община Самоков, но явно не е единствена. Няма информация обсъждани ли са други самоковски предприятия с подобен капацитет и защо са отхвърлени. Не става ясно също така проектът на МИГ-Самоков визира ли един единствен получател на безвъзмездната финансова помощ. Има ли връзка сключеният от кмета Владимир Георгиев договор с управителя на „Си Комерсиал 7“ EOOД Сотир Немов с факта, че бащата Ангел Немов е бивш кмет на общината, общински съветник в няколко мандата, включително и в настоящия Общински съвет-Самоков от „Обединен блок на труда-Български лейбъристи.“