СамокоВест

Превръщат къщата на Мара Малеева в с. Говедарци в Туристически информационен център

Споделете ни в

Местна инициативна група-Самоков спечели проект „Преустройство на сгради в с. Говедарци с цел обособяването им в Туристически информационен център“. Проектът се  финансира по Програма за развитие на селските райони 2014-2020г. Предвижда се ремонт и реставрация на къщата на Мара Малеева, като обхваща три сгради. Основната е бивш музей  с площ 130 кв.м. и ще бъде преустроен като туристически информационен център. Другата, с площ 71 кв.м, ще бъде ремонтирана и оборудвана за етнографски музей, а третата ще се обособи като обслужваща сграда. Проектът включва още монтиране на устройство за изкачване на инвалидни колички, с цел създаване на достъпна среда.

Туристическият информационен център ще има обособена зала за експониране на местното природно и културно-историческо наследство, като ще популяризира забележителностите на Говедарци сред гостите на селото. Проектът предвижда центърът да бъде оборудван със съвременна компютърна, аудио и визуална техника.

Къщата музей е уникална сама по себе си. Тя е с интересна архитектура, с богато резбован дървен таван и просторни помещения. Напълно съхранен е и мраморът, с който е направен пода, а срещу входа на голямата къща има атрактивно пано от разноцветна мозайка. Простора на помещенията ще даде възможност и за провеждане на културни мероприятия, което, след ремонта, отново ще вдъхне живот на къщата.

За изпълнението на проекта бе сключен тристранен договор между Държавен фонд Земеделие, Община Самоков и МИГ-Самоков, подписан съответно от Васил Грудев изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ и Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков и председател на управителния съвет на Местната инициативна група.