СамокоВест

Демократична България поставя човека в центъра на своята Програма на надеждата

Споделете ни в

Демократична България си поставя три основни цели за развитието на страната – свободата, модернизацията, законността. „Свободата е най-големият двигател за лична инициатива, модернизацията е ключът към развитието, законността означава правда. Тези три обаче зависят от човека. Всичко зависи от хората. Първата цел на всички политики, които ние предлагаме, е в България да се раждат повече деца, те да бъдат отглеждани добре и да остават тук, образованието да бъде качествено, достъпно и обърнато към бъдещето на всяко дете”, обоснова политиките на Коалицията съпредседателят ѝ и председател на „Да, България“ Христо Иванов.

Големите въпроси на България също са три. „Как да рестартираме демократичния и правовия ред в страната? Как да оздравим институциите? Как да решим фундаменталния проблем с човешкия капитал на България, който има две измерения. Едното измерение е, разбира се, чисто демографския аспект, другият проблем на човешкия капитал е българските граждани да могат да бъдат подходящо образовани, квалифицирани, така че да могат да съществуват, работят, да се занимават с предприемачество в една съвършено нова технологична епоха, в която навлизаме.”, уточнява Христо Иванов.

За да постигне основните цели за просперитета на страната и да отговори на големите въпроси, Демократична България предлага Програма на надеждата. Коалицията поставя в центъра ѝ Човека.

В социалната сфера Обединението се ангажира с повишаване на средната работна заплата на 2400 лв. и средната пенсия на 1000 лв. в рамките на четири години, ако получи мандат за управление, като ще въведат ясен и прозрачен механизъм за определяне на минималните възнаграждения.

Подобряване общото здраве на населението е ключов приоритет в програмата на Демократична България, чрез модернизация на сектора, въвеждане на Електронно здравеопазване, прозрачност при разходването на парите за здраве на всеки един български гражданин, спиране на кражбите и злоупотребите в системата на здравеопазването, създаване условия за запазване на лекарите, други медицински специалисти, медицинските сестри, фелдшери и помощен персонал в системата на здравеопазване в страната, демонополизиране на здравната каса. Демократична България счита за своя най-важна политическа задача спирането на кражбите и злоупотребите с парите за здраве на хората.

Образованието е сред основните цели в програмата на формацията, като акцентът е поставен върху изграждането на умения у децата, така че наученото да отговаря на нуждите на съвременната икономика и общество. Демократична България залага увеличаване на държавното финансиране за ранна грижа, предучилищно и училищно образование, а дигитализацията е един от най-важните елементи, които да изведат образованието на нужното високо съвременно ниво.

Водеща цел на Коалицията е укрепване на правовата държава чрез независим съд, отчетна и отговорна прокуратура и защита правата на гражданите. Радикална съдебна реформа, гарантираща независимо и справедливо правосъдие, като се реформира Висшия съдебен съвет, който да остане административен и кадрови орган само за съдиите. Реформа на прокуратурата, гарантираща нейната отчетност пред обществото и ефективност в борбата с корупцията и престъпността. Гаранции за правата на гражданите и достъпа до правосъдие. Независими, прозрачни и отчетни регулаторни и контролни органи. Ефективна и ефикасна система за разкриване и наказателно преследване на корупция и злоупотреби с власт и публични средства.

Стратегически приоритет на Демократична България е модернизацията и икономическия растеж чрез развитие на иновациите, създаване на подкрепяща бизнес среда за малкия и среден бизнес, модернизация и трансформация на енергетиката, устойчив и социално отговорен туризъм с перспектива за постигане на скъп, ценен, атрактивен, конкурентоспособен и устойчив туристически продукт на база изцяло нова стратегия за развитие на сектора при пълно съблюдаване на ресурсите и капацитета на експлоатация с цел опазването им, качествени транспортни услуги, базирани на целостта и функционалността на пътническия и товарния транспортен пазар, пътна безопасност чрез пакет от мерки за намаляване броя на катастрофите,  модернизация, прозрачност и ясни отговорности в управлението, контрола и стимулирането на сектор Строителство, архитектура и благоустройство.

Подкрепа на гражданите и фирмите пострадали от пандемията чрез еднократна финансова помощ от 3000 лева на човек за всички работници и служители от всички малки и средни предприятия от секторите с административна забрана или сериозно ограничаване на дейността по време на пандемията, помощна мярка 80/20 за всички средни предприятия и 90/10 за всички микро и малки предприятия от секторите с административно преустановена дейност заради епидемията.