СамокоВест

Празник на виното в Драма -три дена яли, пили и се веселили

Споделете ни в

drama praznik na vinotoНай-близкият до границата ни гръцки град Драма винаги е привличал българските туристи със своите забележителности. Но ако искате да почувствате истинския вкус на региона, посетете Драма в началото на юни, когато празникът на виното събира в центъра на града мало и голямо. Наредените под шатрите хиляди чаши и стотици бутилки от прочутите драмски марки вина, подсказва веднага, че след веселбата – песни и танци, ще се вдига градуса на настроението и с наздравици.
Докато официалните лица изнасяха поздравителни слова, стотици се стичаха в центъра на града да аплодират местните групи за народни танци, приповдигнатите изпълнения на духовите музиканти и да се включат в масова дегустация на най-елитните вина от региона. След официалната церемония бе атрактивната фолклорна програма, а музикантите от духовата музика бързо смениха ритмите, за да завърши празникът с бразилски ритми. Музикалната фиеста продължава до полунощ, като преминава от централния площад из улиците на града, където безспир всякакви танцови групи – рап, фолклорни, ориенталски – танцуваха без умора. Магазините и заведенията работеха извънредно, а градусът на настроението стигна до макс. Следващите вечери купонът продължи с концерт в градската градина и с много още културни събития, които събраха на едно място повечето жители на града.
Но дионисиевият дух на веселбата тръгва в първия ден на празниците на виното от централния площад, където красиви девойки, облечени като древногръцки богини с лозови венчета в косите, приканваха всички присъстващи към масите, отрупани с кетеринг и най-хубавото драмско вино – червено, розе и бяло. Дегустацията продължи с часове и на едно място се събра както управата на града и консулите на различни Балкански държави, така и всички жители на Драма и гостите на града.
Районът на Драма е с неповторим микроклимат, подсигурен от няколко планини, които спират студените ветрове. Това е първата причина за „винената революция“, която избухна в Драма в началото на 90-те години и продължава вече две десетилетия. Посещението в Археологическия музей на Драма ни препраща в античността, когато в неолитните селища Ситагри и Дикили Таш са открити доказателства за развитието на лозарството от хилядолетия.
Днес, вината на Драма са сред най-добрите в Гърция и имат своите позиции и признание и в чужбина. Сред най-прочутите винарни в региона са: „Техни Ину“, винарната „Македоники“, винарната на братя Кабадай в Милопотамос, винарните „Иногенесис“, Генима Психис“ и „Костас Лазаридис“ в Адрияни, винарната „Михайлидис“ в Агиос Атанасиос, винарната „Павлидис“ в кокиногия, винарната „Лазаридис Никос“ в Агора.
Дори да сте пропуснали празниците на виното в Драма, винаги можете да направите винен тур или да посетите някоя от тези елитни винарни, където ще ви предложат дегустация и ще можете да купите на преференциални цени едни от най-качествени гръцки вина.
Тони Титянова