СамокоВест

Правителството разреши на частна фирма да добива пясък в защитената зона „Палакария”

Споделете ни в

Министерският съвет взе решение да отдаде на концесия 160 дка в землището на село Поповяне, което влиза в защитената зона „Палакария”, за изграждане на пясъчна кариера. Скандалното решение е в нарушение на Конституцията и на редица закони, включително разпоредби на европейското законодателство. Защитената зона е отредена за опазване на изключително редки птици, а само преди дни Европейската комисия призова България да спазва природозащитните норми на ЕС. Съгласно директивите за птиците и за местообитанията, всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по „Натура 2000“, следва предварително да бъде подложен на оценка преди началото на работите.

Концесията е в полза на частната фирма “Рок трейдинг” ООД. Съгласно решението на МС “Рок трейдинг” ООД получава правото да добива пясък от открит рудник в землището на селото за срок от 35 години. Половината от предоставената земя обаче е частна собственост без стопаните да подозират за разпореждането на правителството с имотите им. Решението на МС е в нарушение не само на Закона за концесиите и на законите за опазване на околната среда и биологичното разнообразие, но и на Конституцията. Съгласно основния закон на държавата частната собственост е неприкосновена, но поповянци разбрали, че правителството е дало земите им на девинското дружество “Рок трейдинг” ООД от публикацията на решението в Държавен вестник. Жителите на Поповяне смятат, че с концесията се съсипва земеделието, което е единствен източник за препитание на голяма част от хората и ще бъде унищожена уникалната природа на региона. Те са организирали подписка срещу решението на МС. В протестната подписка срещу концесията са се включили и съседните села – Ковачевци, Ярлово и Алино.

 

4 thoughts on “Правителството разреши на частна фирма да добива пясък в защитената зона „Палакария”

  1. Района между Витоша, Верила и Плана до с.Рельово е най-голямото находище на лигнитни въглища в България. Покривният пласт е около 35-40 метра. Добивът на пясък и други материали може да доведе до замърсяване на реката и унищожаване на рибата. Освен това пясъкът е златоносен. Възможно е да се добива и злато след промиване на добивания пясък.

  2. С един юнак от Ковачевци-Рашко Гьорев, преди 3-4 години водихме дело във ВАС против тази концесия, тъжихме се до Върховна административна прокуратура-и на двете места ни биха дузпата, но тогава спряхме кариерата.Вярно-Рашко взе 1 глас на изборите, аз-нито един, но временно спасихме ливадите на Ковачевци и Поповяне, както и р.Палакария. Сега нещо ново ли има ?
    Концесията попада едновременно в няколко защитени зони от Натура 2000, не е правено обществено обсъждане за нея нито в двете села, нито в Самоков и София, учредена е и върху частни земи без съгласието на техните собственици, изобщо-уязвима е от всякъде.То е все едно да закараме багер в Банкя и да започнем да вадим баластра от двора на Бойко Борисов или на кой да е от другите шефове на партии.Ако не греша-точно неговото правителство е учредило тази престъпна концесия-за Вуто или накой като него.В местн. „Индризица“-до в.з. Мечката-количеството е изгребано преди много години, но и до сега вадят, където им попадне.Отдавна трябваше да бъдат изгонени от реките, но няма кой.Полицията, прокуратурата и съда вкарват човек в затвора за три буркана,ако има условна присъда, но за милиони-вкаран няма.Канализациите на всички села последните години бяха вкарани в трите реки-Марица, Палакария и Искъра.Редно е да се потърсят евросредства за малки пречиствателни станции преди зауствването на тези канализации в трите реки.Според НК извършеното е престъпление, но никой не може да иска от селяните да живеят на отходни вонящи ями.Сега реките вонят и всичко живо е измряло.Незабавно трябва да се изреве на умряло за питейната вода от яз.Искър, дано МОСВ и МС намерят пари за пречистване, колкото и малко да е то!

  3. Тогава концесията бе спряна най-вече от стотиците подписи на хората от Ковачевци и Поповяне, които заедно с мотивираните ни възражения изпратихме о няколко посолства, о ЕК и до много държавни институции.Мисля, че две от посолствата свършиха работа-на САЩ и Германия.Пак ще се молим на тях, ако активират концесията.У нас е блато…Пък и откакто Г.Гергов каза, че американския посланик е идвал 2-3 пъти при Нинова във връзка с номинирането на Румен Радев за кандидат-президент, вече изобщо няма съмнения за това, на кой нищо не може да се откаже и това е именно този посланик.Значи не е грешил Георги Градинаров, когато, както каза п/к Трифонов тогава в един вестник-„Се е жалил на Бил Клинтън за един откраднат чук и 30 кг картофи „/ от клептомана Л.З./

  4. С риск да стана банален, допълвам и следното:Чл.1, ал.3 от З-на за подз. богатства забранява императивно добива на инертни материали от реките, прилежащите им земи и крайбрежните заливаеми ивици, а в Самоковско багерите на Вуто не излизат от там. Концесията не им е дадена за реките, а за местн. Индризица /Ебачки ливаи/-извън реките. Чл.118 з/, чл.119 и чл.119а/ от З-на за водите императивно забраняват добив на инертни материали от реките изобщо, в регулационните граници, а така също на отстояние под 500м от съществуващи хидротехнически съоръжения-мостове, прагове и т.н. и т.н.С две думи-почетния гражданин Пешов дължи 173 млн. минимум на Общината, а Вуто-повече.Къде си, прокуратуро, ехооо !

Comments are closed.