СамокоВест

ПП„Република БГ”: Конституционният съд дописа основния закон

Споделете ни в

Найден Кирилов

„С вчерашното си решение Конституционният съд едва ли не дописа Конституцията. И по-точно – допълни чл. 68 от нея, като създаде едно правило как висш представител на изпълнителната власт, какъвто в случая бе председателят на ДАНС, може да запази депутатския си мандат. Може да се каже, че донякъде се заобикаля духът на Конституцията, да не кажа и че се нарушава. А за разделението на властите изобщо да не говорим. Създава се прецедент – едновременно си и представител на изпълнителната власт и на законодателната”.

Това обяви в интервю за радио „Фокус” зам.-председателят на ПП „Република БГ” Найден Кирилов по повод вчерашното решение на Конституционния съд, оставило депутата от ДПС Делян Пеевски член на парламента.

„Решението на Конституционния съд по казуса „Пеевски” постави други по-важни въпроси. Единият от тях е доколко Конституционният съд е политически независим? Със сигурност вече надделява мнението, че той не е съдилище, а по-скоро политическа институция”, каза още Кирилов. И съобщи, че ПП „Република БГ” подготвя дискусия на тема „Конституционна реформа”, която да даде отговори или поне предложения как да бъде променена Конституцията, за да не се изпада отново в подобни ситуации – КС да не може да излезе с категорично решение, защото не се събират достатъчно гласове в подкрепа на едно или друго решение. Зам.-председателят на партията припомни, че гласовете на съдиите бяха в съотношение 6:5:1, а за решение са необходими минимум 7 гласа. Което означава, че съдиите  дори не са формирали мнозинство, за да отхвърлят искането на 96 народни представители по казуса „Пеевски”.

„Може би трябва да бъде записано изрично, че Конституционният съд трябва да даде конкретен отговор на конкретния зададен въпрос, както е формулиран в съответното искане от субектите, които имат право да сезират Конституционния съд. Но това е предложение, което ще подлежи на широка дискусия, а според мен такава е необходима и е видно, че Конституцията трябва да бъде променена”, каза Найден Кирилов.

Според него вчерашния случай с казуса „Пеевски” е показал, че не е налице конституционно правосъдие, макар формално съдът да е излязъл с решение. „По същество обаче за нас няма решение на поставения въпрос – налице ли е несъвместимост с положението „народен представител” или не”, каза зам.-председателят на ПП „Република БГ”. И добави: „Видно и от мотивите за искането, и от мотива на решението е, че не се дава конкретен и еднозначен отговор на този въпрос. Нямаме конкретно тълкувание на конституционните норми. Не можем да приемем, че Конституционният съд си е изпълнил правомощията съгласно духа на Конституцията. А кой иначе да си ги изпълни? Нали Конституционният съд е гарантът, че общественият интерес е спазен и Конституцията е приложена.”