СамокоВест

Почина монахиня Гавриила – игуменка на манастира „Покров Богородичен” в Самоков

Споделете ни в

manastir pokrov bogorodichen babiteВ нощта на петък срещу събота се упокои в Господа монахиня Гавриила. От десетилетия тя е игуменка на Самоковския женски метох „Покров Богородичен”. През последните години майка Гавриила беше тежко болна и обителта се ръководеше от монахиня Пелагия. Бог повика при Себе си игумения Гавриила броени дни преди да навърши 94 години.
Тя е постъпила в обителта, която отдавна вече има статута на манастир, едва 15-годишна и остава тук почти 80 години. Повече от четири десетилетия е игуменка на манастира, който е един от най-старите и най-големите женски манастири в страната ни. Отдадеността на монахиня Гавриила на монашеския й обет, нейната благост и дипломатичност имат своят принос за опазването на Самоковския женски манастир и до днес.
Опелото в църквата на манастира – „Покров Богородичен”, отслужи епископ Григорий, викарий на софийския митрополит. В словото си след службата епископ Григорий посочи, че монахиня Гавриила е била „мъдър съветник и истински духовник”. През цялото това време е служила на Бога с любов към ближния. „Обичаха я всички – и сестринството, и свещенството, и гражданите на Самоков, и всички, които прекрачваха прага на светата обител”, добави епископ Григорий.
Монахиня Гавриила бе погребана на 18 май в двора на манастира, където живя и служи на Бог през целия си живот.