СамокоВест

Подкрепата за Реформаторския блок е нараснала с 1,7%

Споделете ни в

reformatorsko blokДесет дни преди евроизборите ГЕРБ и БСП получават еднаква подкрепа. За тях на 25 май биха гласували 18.3% от избирателите, показва проучване на „Галъп интернешънъл“, направено между 8 и 15 май сред 1011 пълнолетни българи. След тях се нарежда коалицията „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“, за която биха гласували 7.2% от интервюираните. С една десета по-малко има ДПС.
Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ се запазва. „България без цензура“ изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна, пишат социолозите от „Галъп“. ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място – като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват, уточняват още от агенцията.
Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ. Подкрепата за Реформаторския блок е нараснала с процент и седем десети за един месец. Коалицията през май получава 3.8% от гласовете на интервюираните.
Не се отбелязва динамика при „Атака“, като партията на Волен Сидеров и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.
От интервюираните едва 44 на сто заявяват, че със сигурност ще гласуват. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност. Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване, информират от „Галъп“.

One thought on “Подкрепата за Реформаторския блок е нараснала с 1,7%

  1. Хубавата новина е че реформаторския блок си има „домоуправител“ – водач на листата е г-жа Кунева. Виден политик ни призова да гласуваме … всеки за себе си. Смисъла от партии, блокове, коалиции и т.н. е обединяващото начало. Затова нека да се обединим и гласуваме за г-жа Кунева, с надеждата че автентичната десница след изборите ще се обедини в партия /така ни обещаха/.

Comments are closed.