СамокоВест

Пешеходецът в Самоков е застрашен вид – епизод 2

Споделете ни в

Сайтът ни многократно е публикувал материали за проблемите на пешеходците в нашия град. В първата част на сагата сме написали – Крайно време е пешеходецът в Самоков да влезе в Червената книга на застрашените видове. От години, благодарение на пълното безхаберие на местната власт, той е обречен на унищожение.

В продължение, публикуваме пълния текст на сигнала на Аглика Крушовенска до кмета на общината Владимир Георгиев и до началника на Районното управление на полицията Васил Попов, копие от който ни бе предоставен. Пускаме писмото ведно с допълнението, изпратено ни от автора на сигнала.

Уважаеми господа,

През пролетта на тази година беше извършена реконструкция на платната около пресечката на улиците „Рилски скиор“ и „Димчо Дебелянов“. В резултат на ремонта бяха премахнати двата тротоара и бяха създадени около 40 нови паркоместа. Като един от мотивите за тази реконструкция беше посочена необходимостта да бъдат разширени улиците и да бъде осигурено двупосочното движение по тях.

Какво е положението в момента?

  1. Новите паркоместа по ул. „Рилски скиор“ са запълнени изцяло през работните дни. Заедно с това отсрещната страна на улицата продължава да се ползва за успоредно паркиране от много коли, които в работните дни образуват плътна колона почти по цялата й дължина. В резултат на това улицата отново е непроходима като двупосочна, каквато беше първоначално обявената цел на реконструкцията.
  2. Същевременно върху (вече) единствения тротоар на тази улица продължава да има паркирани коли. За пешеходците остава само възможността да се движат по автомобилното платно с ширината на еднопосочна улица, по която се осъществява интензивно двупосочно движение. Това е доста сериозен проблем за всички, които се опитват да се движат пеша по ул. „Рилски скиор“, да не говорим за хората с увреждания, майки с колички, деца и възрастни хора, за които придвижването в момента е същинско изпитание.
  3. В резултат на реконструкцията практически беше ограничен достъпът на пешеходците до градинката, която се намира на пресечката на двете улици. В момента за пешеходците е невъзможно да достигнат до градинката, без да минат или между паркираните плътно една до друга коли, или по подготвен и вече шест месеца изоставен на бордюри, кал и трева подход на самия ъгъл на градинката. Останалата част от разкопаната тревна площ също е оставена на естествените сили на природата.

С оглед на всичко изложено по-горе, настоятелно ви моля да предприемете спешни мерки за решаване на описаните проблеми.

Това може да стане чрез:

  1. Ефективно и систематично налагане на глоби на нарушителите, които паркират от източната страна на ул. „Рилски скиор“ в отсечката между улиците „Търговска“ и „Димчо Дебелянов“ въпреки забранителния знак там.
  2. Поставяне на колчета, които да ограничат паркирането по тротоара в същата отсечка и налагане на ефективни санкции на нарушителите.
  3. Спешно завършване на дейностите по реконструкцията на градинката и осигуряване на нормален достъп на пешеходците. Да се пооправи малко и самата градинка (стълбите, настилката, детските съоръжения) ще е добър жест към всички граждани.

Разчитам на вашето отговорно управленско отношение, за да не остава подозрението, че реконструкцията на улиците е направена единствено, за да обслужва и насърчава гражданите, които избират да се придвижват с коли и да затруднява допълнително онези, които се движат пеша. Това не би съответствало нито на заявените от вас намерения, нито на стандартите на съвременното градоустройство.

Оставам в очакване на вашия отговор за предприетите мерки и за постигнатия чрез тях резултат.

С уважение:

Като допълва, че супер недомислица е пешеходните алеи от градинката пред музея да завършват в паркоместата. Практически излизаш от пътеката и директно се блъскаш в някоя паркирана кола.