СамокоВест

Читалище-паметник „Отец Паисий“ получи субсидия от близо 391 000 лв. Предстои обявяването на обществена поръчка за ремонт на сградата

Споделете ни в

ДФ “Земеделие“ одобри проект на Читалище-паметник „Отец Паисий“ за ремонт на сградата. Проектът е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство. Читалището кандидатства по подмярка7.2 – „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на малки по мащаб инфраструктури“. Одобрената субсидия е в размер на 390 791.07 лв”. Договорът с Фонда вече е подписан.

По дейности сумата се разпределя за покривни работи – 220 443 лв., за  ремонт на дограмата – 61 800 лв., 97 700 лв. за ремонт на фасадата и 10 хил. строителен надзор и управление на проекта. Ремонтът на покрива предвижда подмяна на ламарината с медна, която има многократно по-дълг живот. Ремонтът на фасадата включва изкърпване на участъците, в които мазилката е нарушена, възстановяване на изпадали орнаменти и направа на циментови замазки по терасите.

Предстои в четиримесечен срок да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Важно изискване към фирмите, които ще участват в нея е да са лицензирани за работа по паметници на културата. Изпълнението подлежи на контрол по линия на Института за недвижимо културно наследство,  каквото е изискването при съгласуването на проекта.

Целият период за изпълнение на договора е тригодишен. Сиреч до 10 октомври 2020 година една от най-красивите и паметни сгради в Самоков ще се разкрие в пълния си блясък.