СамокоВест

Петър Георгиев на пресконференция в БТА: „Самел 90“ – 55 години успешен бизнес и доверие!

Споделете ни в


Директорът на „Самел 90“ инж. Петър Георгиев и изпълнителният директор и собственик на IAG инж. Антон Стефов дадоха пресконференция пред БТА по повод 55-годишнината на завода. Събитието се състоя в Националния пресклуб на Агенцията.

Инж. Георгиев определи над половин вековния път на „Самел 90“ с думите: 55 години успешен бизнес и доверие! Поставяме ново начало! След повече от четвърт век прекъсване, България отново ще произвежда бойни бронирани машини!

На 22 май 2018 година на територията на завода в Самоков официално бе открита фирма „Самарм“ – нова технологична линия за  производство и оборудване на бронирани бойни машини и автомобили, както  и частите за тях. САМАРМ е съвместен проект на българската компания Самел-90 АД, която е един от водещите световни лидери в специализираното производство на радиосмутители, както с военно предназначение, така и за охрана срещу импровизирани взривни устройства, и ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АРМОРЕД ГРУП, международна компания, лидер в разработката и внедряването на специализирани бронирани бойни машини и автомобили. Произведени са 4 модела машини 4х4 и 6х6 на базата на шасита на Ford, Iveco и Tatrta. Вече има и първия експортен клиент за 9 месеца на 2019 г. За швейцарска компания са произведени 35 машини 6х6 за нуждите на белгийската армия.

Директорът на „Самел 90“ инж. Петър Георгиев и изпълнителният директор и собственик на IAG инж. Антон Стефов изразиха принципното си несъгласие поръчки за българската армия, които могат да бъдат изпълнени от български компании, да не се възлагат на тях, а да се търсят чуждестранни контрагенти. Като българските дори да не се допускат до тържната процедура. Освен дискриминационното отношение за участие, има заложени и финансови пречки. Като пример бе посочено че в RfP за новите бронирани машини е заложен срок на плащане от 12 години, като основната част от парите ще бъдат дадени в 9-а, 10-а и 11-та години, а за изтребителите всичко е платено накуп и то предварително. инж. Стефов посочи, че „Самарм“ е в състояние да произведе всички 150 машини 4х4, 6х6 и 8х8 за нуждите на българската армия, при гарантирано високо качество, европейски и НАТО стандарти и сертификации. Петър Георгиев допълни, че това може да стане в рамките на 2 години.

Според собственика на IAG при български изпълнител, се осигурява максимално бързо обслужване и ремонт на машините на силно конкурентни цени, нещо особено важно с оглед на жизнения цикъл от 15-20 години. Петър Георгиев изрази учудването си, че в RfP е записано, че поканените чуждестранни участници трябва да работят с държавната компания ТЕРЕМ. Той сподели, че 3 от 4-те компании поканени за процедурата вече са посетили „Самарм“ и са се интересували от оферти за производство на машините за спомагателни нужди, като и от други услуги които може да предложи дружеството. „Защо трябва да даваме поръчката на чужди компании, а те след това да ни подхвърлят трохи, вместо да е обратното. Така чуждите деца ще ядат шоколад, а за нашите няма да има и парче хляб“.

Инж. Георгиев подчерта, че на българската отбранителна изложба „Хемус 2018“ „Самарам“ е представило 3 модела машини, но за година и половина оттогава никой от Министерство на отбраната не е посетил завода на компанията, който е на 55 километра от София.