СамокоВест

Петима души бяха задържани за различни престъпления при полицейска операция в Самоков. Собствениците си получиха обратно откраднатите вещи

Споделете ни в

За времето от 13 до 17.30 часа в сряда на територията на Самоков бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност. В рамките на акцията са проверени 84 лица и 69 МПС. За констатирани нарушения от различен характер са съставени 8 акта и 44 фиша. За срок до 24 часа са задържани петима: четирима криминално проявени мъже във връзка с извършени кражби и жител на града, съпричастен към повреждането на чужд лек автомобил.

Повдигнато бе и обвинение на 23-годишен мъж от с. Говедарци, срещу когото в РУП-Самоков е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на друг мъж. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Приключена е и работата по две преписки, като материалите са докладвани по компетентност в районната прокуратура. Работата по първия случай започнала след сигнал от жител на с. Доспей, че от незаключения му автомобил е откраднат мобилен телефон. След бързи издирвателни действия на полицейските служители е разкрит извършителят на деянието – мъж на 46 години от с. Райово. Инкриминираната вещ е възстановена на собственика.

С оглед прилагане разпоредбите на чл. 61, ал.1 от НК в прокуратурата са изпратени събраните материали по преписка, образувана по повод пътен инцидент, при който малолетен самоковец е блъснал с управлявания от него кросов мотор тротинетка с две деца, за което направил и пълни самопризнания.

Собственици получиха обратно вещите си, след като полицията в Самоков разкри извършителите на кражбите.

Сигналът за първото посегателство бил подаден от жителка на Самоков – връщайки се от гробищния парк, установила, че от колата ѝ липсва мобилен апарат. Служителите на реда бързо издирили извършителя, който се оказал известен на инспекторите Детска педагогическа стая. Непълнолетният признал за стореното от него деяние и предал доброволно отнетия апарат. Материалите по случая са изпратени в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 61 от НК.

Работата по втория случай започнала след сигнал от самоковка, че от заведение в махалата в града са откраднати два златни пръстена, собственост на дъщеря ѝ. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия полицейските служители влезли в дирите на извършителите – двама местни младежи, на 17 и 19 години. Те направили последствие и пълни самопризнания за извършената кражба. Бижутата са върнати на собственичката. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.