СамокоВест

ПГ “Константин Фотинов”- Самоков и литературен клуб “АГАДОР” честваха 130-годишнината на гимназията с Вечер на изкуствата

Споделете ни в

Честването на 130 годишнината от създаването на ПГ „Константин Фотинов“-Самоков започна с изложба в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ в града.  Тя е експонирана от литературен клуб „Агадор“ към гимназията. Преди време клубът е представил рецитал, който обединил словото и музиката. Този път ентусиастите решили да обединят слово, музика, нейрографика и калиграфия под мотото  „Силата на изкуството“.

По думите на Йордан Тенев, член на клуб „Агадор“ и доброволец към Исторически музей-Самоков, част от който е и Художествената галерия, този вид изкуство е различно, като дадена картина се рисува по определени думи и музика. По този начин са сътворени и картините в експозицията. Те са дело на възпитаниците на Гимназията и на преподавателя по български език и литература Костадинка Христова.

Творческото съчетание от музика, слово и картина е път към най-съкровените кътчета на човешката душа. Благодарение на талантливите млади хора, дните на оценка и памет за мястото и ролята на Самоковската гимназия в образованието и възпитанието на поколения самоковци докоснаха сърцата на всички присъстващи.

Със Силата на изкуството бе отбелязана и 182-годишнината от издаването на списание „Любословие“, чийто създател е патронът на училището Константин Фотинов, с което се слага началото на българския периодичен печат.

Изложбата може да бъде разгледана до 5 март (вторник) 2024 г.