СамокоВест

Кметът на община Самоков за бъдещето на Мальовица: Мъчно ми е, че последните 15 години курортът беше много западнал и не се поддържаше

Споделете ни в

Снимка: Зелени закони

Вчера в Народното събрание се проведе дзискусия на тема „Състояние и бъдещо развитие на курортен комплекс Мальовица“. Поканени бяха представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Изпълнителната агенция по горите, Югозападното държавно предприятие, Националния парк „Рила“, Община Самоков, представители на фирмите и сдруженията инвеститори в КК „Мальовица“, инициатива „Зелени закони“.

Инициатор на срещата е народният представител от ПП-ДБ Васил Тодев.

В началото на срещата Тодев посочи, че в последните 30 години, поради естеството на процесите, през които мина нашето общество, мястото беше засегнато по някакъв начин от процесите като много от тях бяха свързани по-скоро с деградация. Необходимо е да има публичност, свързана с развитието на район Мальовица , допълни той. Тодев обясни, че целта на срещата е да бъде осигурена публичност, свързана с развитието на района, както и да бъдат чути различните гледни точки на заинтересованите страни. В дискусията се включиха представители от Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, Изпълнителна агенция по горите, представители от община Самоков, Българския туристически съюз и др.

По думите на Тодев дълги години, въпреки потенциала на курорт Мальовица, той е бил занемарен. През последните години курортът постепенно се възстановява по някакъв начин, но най-същественият проблем е, че развитието му се случва постепенно, без да има публично изразен план, който да позволи проектът да бъде разгледан и оценен, посочи депутатът.

Парламентарният секретар на Министерството на туризма Ралица Величкова посочи, че ведомство счита, че прилагането на политиката за устойчиво развитие на туризма е намирането на баланс в инвестиционни намерение и необходимостта от опазване на природата. Величкова каза още, че най-важното е да бъдат удовлетворени потребностите на туристите. Тя допълни, че от министерството са предприели мерки по отношение на безопасността на туристите в страната, свързани с регулаторна рамка за създаване на маршрути за планинско колоездене. Според Ралица Величкова завършването на текстовете и приемането на този правилник ще допринесе за по-доброто развитие и в района на Мальовица. Тя призова да бъдат намерени работещи решения.

Ирена Петкова от Регионалната инспекция по околната среда и водите посочи, че при направена проверка след постъпил сигнал за наличие на тежка техника и извършване на строителни дейности на територията на Мальовица не е установено нарушение. По време на проверката са присъствали и представители от Горското стопанство и Община Самоков, каза още Петкова. Тя добави, че са направили запитване към Общината, за да разберат какви разрешителни са издадени, но от отговора е станало известно, че има разрешително само за поставяне на преместваеми обекти, за нито един от които, не е уведомена инспекцията. Стана ясно, че нищо от поставените нови съоръжения – електрически стълбове, подземна инсталация, оръдия за изкуствен сняг, не е било съгласувано с Регионалната инспекция по околната среда и водите -София. По тази причина екоинспектори започват проверка от днес (06. 03. 2024 г.) на зоната под връх Мальовица. Ще участва и екип на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), които ще установят дали има незаконно строителство.

Директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов каза, че не е уведомяван за инвестиционни намерения в района на Мальовица. В отговор на поставен въпрос директорът на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев също посочи, че няма постъпили каквито и да било инвестиционни намерения на територията на Мальовица и допълни, че единствените сигнали, които са получавали за района е за съмнения за незаконен паркинг. Тошев каза още, че изпълнителната агенция поддържа прозрачна политика, като всички позволени сечи, могат да бъдат видени на сайта на изпълнителната агенция.

Мъчно ми е, че последните 15 години курорта беше много западнал и не се поддържаше, посочи кметът на Община Самоков Ангел Джоргов и допълни, че в последните пет години се забелязва напредък. Кметът каза още, че състоянието на Мальовица касае и икономически Община Самоков, защото около 100 души работят там. От друга страна най-важното е природата и това, което се прави там да е законосъобразно, коментира Джоргов. Той обясни, че общината подкрепя всяко едно инвестиционно намерение, стига то да бъде направено по законен начин.

В момента голяма част от дейностите се извършват непрозрачно и усещането е, че се работи „на парче“, каза Венцислав Венев председател на Българския туристически съюз. Той уточни, че целта не е да крият информация и да потулват действия. „Трябва да направим една дългосрочна стратегия за развитието на планинския туризъм в България“, допълни Венев и посочи, че в момента има инвеститор, който иска да вложи пари в българския планински туризъм, а тяхната задача е да го насочат в правилната посока. Инвеститорите са готови да вложат усилията и инвестициите си в такава посока, която да бъде полезна както за хората, така и за природата, допълни още Венев. По думите му е подписан договор „с една фирма и клаузите в него могат само да допринесат за развитието на туризма“.

Основните ни притеснения са свързани с липсата на прозрачност и публична визия, заяви Лъчезар Станчев член на Българската Асоциация по ски свободен и екстремен стил. Той каза, че действително виждат развитие на зоната, но и се навява усещане за работа „на парче“ и допълни, че независимо от резултатите конкретно за ски курорта.